Блокадата на Ленинград, продължила 872 дни, започва на 22 август

...
Блокадата на Ленинград, продължила 872 дни, започва на 22 август
Коментари Харесай

872 дневната блокада на Ленинград започва през 1941

Блокадата на Ленинград, траяла 872 дни, стартира на 22 август 1941 година по време на Втората международна война, когато нацистките войски окупират града на Нева.

Блокирани са всички пътища и железопътни линии към града, като се изключи тайния по този начин наименуван „ Път на живота “, който минава през замръзналото Ладожко езеро. Няма задоволително артикули и горива, а единственият маршрут през езерото се намира под непрекъснатия обстрел на вражеската артилерия и немския флот.

Започва всеобщ апетит, изключително през първата сурова блокадна зима. Стотици хиляди умират, пробвайки се да избягат от пъкъла или да оцелеят в обръча на гибелта. Счита се, че жертвите са над един милион.

Въпреки блокадата на 5 март 1942 година се състоява премиерата на седмата симфония на Дмитрий Шостакович, известна още като Ленинградска героична симфония, която се трансформира в музикален знак на блокадата.

Блокадата е пробита през януари 1943 година, само че обсадата на Ленинград продължава до 27 януари 1944 година Този ден се смята за цялостното освобождение на днешния Санкт Петербург от окупаторите.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР