Блок в Кючука пропищя заради санирането Над 20 панелки в

...
Блок в Кючука пропищя заради санирането Над 20 панелки в
Коментари Харесай

Задава се битка за саниране с 18 млн. лева от ЕС

Блок в Кючука пропищя поради санирането Над 20 панелки в Пловдив - като нови Фирмата, която бави санирането в Кючука: Приключваме до 15 май

Жестока  борба се чака за идното саниране с европейски  пари. По оперативна стратегия „ Региони в напредък “  Пловдив получава  18 млн. лв. за енергийна успеваемост на жилищни здания.  За разлика от държавното финансиране, за което имаха право да аплайват единствено огромни блокове с повече от две секции и над 39 жилището,  ЕС  дава опция и за по-малки здания.  

Срокът за регистрация на сдруженията  изтече преди няколко дни. Само в регион „ Централен “ са подадени 103 молби. Кметът на региона Георги Стаменов изясни, че всички преписки са коплектувани в точния момент, документите са тествани и са предадени в огромната община. Администрацията на зам.-кмета инж. Димитър Кацарски  би трябвало да разгласи поръчка за техническо проучване на постройките, а по-късно още една - за избор на реализатори, които ще изготвят и планове. Процедурите са същите, както и по Националната стратегия за енергийна успеваемост.

Очевидно хората към този момент са преодолели  първичните страхове, че след безплатното саниране  някой ще им вземе жилищата или фрапантно ще се увеличи налог здания. Затова единствено в един регион искащите да  се уредят с европейски пари за поправки са два пъти повече, в сравнение с бяха преди четири години, когато потегли държавната стратегия.

Битката за  парите няма да е лесна, тъй като,  ако  санирането на една постройка струва  приблизително 500 000 лв., общата сума излиза доста по-голяма от обезпечените пари - 50 милиона. 

Кметът Иван Тотев категорично предизвести, че преимущество ще имат жилищни здания в центъра на Пловдив и най-много със статут на монументи на културата. С тази цел чиновниците от „ Централен “  персонално са убеждавали живеещите  в грозните остарели блокове на бул. „ Христо Ботев “  сред Сточна гара и Бетонния мост да учредят сдружения, с цел да ги включат в програмата. За четири от тях към този момент са подадени документи, петият е на НКЖИ, която е поела ангажимент за ремонт със лични средства.

Възможно е ремонтите  на по-малките здания да  се окажат с по-скромни стойности.  Санирането на най-големите панелки в Пловдив достигна  по 1,8 - 1,5 млн. лв..
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР