Блогърът OlegAC разказа за една уникална съветска находка. Той намери

...
Блогърът OlegAC разказа за една уникална съветска находка. Той намери
Коментари Харесай

Това е първото съветско туристическо мотопедче

Блогърът OlegAC описа за една неповторима руска находка. Той откри единственото съществуващо копие на модела Верховина-3 Турист, първият руски мотопед за пътувания. Този " Турист " е създаден от Лвовския цех за мотоциклети през 1971 година.

Туристическата версия е основана на модела LMZ MP-048 Верховина-3, само че се разграничава от общоприетия мотопед по страничните багажници, които са част от общоприетото съоръжение, както и по ветроупорното стъкло. Още през 1972 година производството на " Турист " е лимитирано и специалистите са съгласни, че са създадени доста малко такива мотопеди - приказваме даже не за хиляди, а по-скоро за стотици от тях.
 Това е първото руско туристическо мотопедче

Реставраторите на модела не са съумели да намерят всички истински елементи. Калниците, предното стъкло, стойките и чантите на реставрирания " Турист " не са истински. Страничните чанти са направени по поръчка съгласно непокътнатите фотоси на " Верховина-3 Турист "

Намереното копие е възобновено въз основа на донор със същата дата на произвеждане. Реставраторите описват, че в процеса на пресъздаване на на туристическото руско мотоциклетче е трябвало да разчитат на отрязъци от остарели списания и каталози на Лвовския цех за мотоциклети, в това число и на такива от западната преса.
 Това е първото руско туристическо мотопедче

Двигателят с мощ 2 конски сили, конфигуриран на тази Верховина-3 Турист, в никакъв случай не е бил ремонтиран. По време на процеса на възобновяване експертите са свалили капаците, сменили са маслото и сменили буталната система.

Задната стойка на мотопеда е общоприета: тя е закрепена върху дъга, ситуирана над задната светлина. Този детайл също е възобновен от оживелите фотоси на модела. Сега, единственият руски " Турист " е в цялостна редовност, а блогърът дава обещание да го подкара, когато метеорологичните условия разрешават.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР