Близо три пъти по-скъп “вечерен ток ще купуват българските домакинства,

...
Близо три пъти по-скъп “вечерен ток ще купуват българските домакинства,
Коментари Харесай

Цената на тока ни удря най-много между тези тези часове, тройно

Близо три пъти по-скъп “вечерен ” ток ще купуват българските семейства, в случай че Народното събрание одобри препоръчаните от държавното управление промени в Закона за енергетиката. В утвърждения от Народното събрание на първо четене план е планувано семействата да излязат на свободния пазар на ток и да има два вида контракти сред тях и доставчиците на електрическа енергия.

Първият вид е контракт с динамична цена на електрическата сила. Той ще бъде използван единствено за клиенти, които имат умни електромери, които регистрират потреблението на ток в действително време. Домакинствата с такива контракти ще заплащат действителната пазарна цена на тока в другите часови шпации на денонощието.

Вторият вид е “договор за доставка на електрическа сила с закрепен период, на закрепена цена ”. Това е контракт за доставка на електрическа сила сред снабдител и краен клиент, който подсигурява една и съща цената, само че в границите на закрепена цена
може да има еластичен детайл,
да вземем за пример с съмнения на цените при върхово и невърхово натоварване, написа в законодателното предложение. Нещо като сегашната дневна и нощна цена написа trud.bg.

В закона не е записано в кои часове от денонощието е върховото и невърховото натоварване. Възможно е това да стане с разпоредба или да бъде несъмнено от доставчиците на ток. Справка в данните на Независимата българска енергийна борса демонстрира, че най-скъп е токът сред 19 и 20 часа, когато потреблението нараства, тъй като хората се връщат от работа и готвят, перат, гладят, гледат телевизия и пускат осветлението. Така при въвеждане на цена за върхово натоварване,
семействата ще заплащат
доста по-скъп ток, точно в интервала, в който употребяват най-вече електрическа енергия.

В момента дневната цена на тока за семействата е към 146 лева за мегаватчас без Данък добавена стойност и без таксите за достъп и транспорт. А борсовата цена на тока на пазарния сегмент “Ден напред ” е приблизително 227 лева за мегаватчас. Тоест междинната борсова цена на тока е с 55% по-висока от плащаната цена от семействата. Но за 20 септември борсовата цена на тока за времето от 19 до 20 часа е 605 лева за мегаватчас, или четири пъти по-висока от сегашните цени на електрическата енергия за бита. Средно за интервала от 14 до 20 септември борсовата цена на тока сред 19 и 20 часа е 407 лева Това е близо три пъти повече от дневната цена за бита.

Оказва се, че след излизане на семействата на свободния пазар на ток, при въвеждане на
цена за върхово натоварване,
на семействата може да се наложи да заплащат близо три пъти по-скъп “вечерен ” ток сред 19 и 20 ч.

По-високите цени се чака да доведат до смяна в потреблението на ток от семействата. В измененията в закона даже е записано, че “оптимизация на потреблението ” значи смяна на електрическия товар от страна на крайните клиенти, която се отклонява от тяхната естествена или сегашна скица на ползване, в отговор на изменящите се във времето цени на електрическа сила. Тоест хората ще стартират да пестят ток или да оставят гладенето и стартирането на пералня за събота или неделя, когато цената на електрическата енергия ще бъде по-ниска.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР