Близо шестгодишният престой на Джулиан Асандж в посолството на Еквадор

...
Близо шестгодишният престой на Джулиан Асандж в посолството на Еквадор
Коментари Харесай

Асандж бавно полудява, предупреждават медици

Близо шестгодишният престой на Джулиан Асандж в посолството на Еквадор в Лондон е рисково както за физическото, по този начин и за психическото му здраве, сочат резултатите от последния му медицински обзор, представени от Тhe Guardian.

Той е осъществен от двама медици през октомври в границите на общо 20 часа за 3 дни.

„ Макар и резултатите от прегледа му да са предпазени от поверителността сред доктор и пациент, професионалното ни мнение е, че продължителното му задържане е физически и душевен рисково за него и е в очевидно нарушаване на човешкото му право за достъп до опазване на здравето “, обобщиха двамата лекуващи.

В изказването си Сондра Кросби и Брок Крисхолм възобновиха и апелите да бъде обезпечен на Асанж безвреден достъп до болнично заведение.

Отправена е и молба към Британската здравна асоциация и други организации да лобират държавното управление на Обединеното кралство, с цел да даде то на Асанж нужните здравни грижи.

„ Проверката ни установи, че той не е получавал достъп до слънчева светлина, излагане на подобаваща вентилация и външна среда повече от пет години и половина, което е повлияло доста на физическото и менталното му здраве “, обобщиха Кросби и Крисхолм.

През 2016-та „ Уикилийкс “ разгласиха здравна документи за учредителя си, в която бяха посочени съвсем същите животозастрашаващи фактори за умственото му здраве.

The ongoing six-year confinement of WikiLeaks founder Julian Assange in London's Ecuadorian embassy is dangerous to his health, doctors say https://t.co/dG7KiMtQYU pic.twitter.com/6aLxxmfnJQ
— AFP news agency (@AFP) January 25, 2018
Еквадор ще продължи да пази създателя на "Уикилийкс " Джулиан Асандж, до момента в който животът му е в заплаха. Това съобщи еквадорският президент Ленин Морено.

В Еквадор няма смъртно наказване. Ние ще се погрижим за Асандж и ще защитим живота му, сподели Морено. Той увери също по този начин, че страната му ще продължи да оказва помощ на австралийския програмист, който от юни 2012 година се намира в посолството на страната в Лондон, оповестява ТАСС.

През май предходната година Швеция приключи следствието и отдръпна заповедта за арест, само че Асандж към момента се притеснява от арест и екстрадиция в Съединени американски щати поради оповестените от "Уикилийкс " секретни документи за войните в Ирак и Афганистан.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още вести харесайте страницата ни във Фейсбук ТУК
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР