Близо седем месеца след размириците във Войводиново ромската махала е

...
Близо седем месеца след размириците във Войводиново ромската махала е
Коментари Харесай

Ромската махала във Войводиново стана змиярник

Близо седем месеца след размириците във Войводиново ромската махала е безлюдна, а къщите - потънали до покривите в плевели и шубраци. Мястото през днешния ден наподобява повече на змиярник, в сравнение с квартал, видя кореспондент на " Марица ". Жива душа не се мярка в махалата, която се изнесе при започване на годината. Това стана, откакто роми пребиха военнослужещия Валентин Димов, а по-късно селото се подвигна на митинг и изиска събарянето на противозаконните къщи в ромската махала.

В нея никой от старите жители не е посмял да се завърне и заживее още веднъж макар заканите на ромите, че ще го създадат. Днес махалата е призрачна. От някои от къщите са свалени прозорци, прибрано е част от обзавеждането. В други към момента стоят спални, кухненско обзавеждане и други движимости, видя кореспондент на " Марица ".

Буйни треви и шубраци закриват входовете на доста от постройките и е мъчно да се ориентираш коя къде е.

Според хора от селото махалата се охранява непрекъснато след двата избухнали пожара. Община Марица нае и охранители, с цел да обезпечи 24-часово наличие.

На 8 юни пламна покривът на една от къщите, а дни по-късно и този на друга в съседство. По случая се води следствие. Проверяват се всички версии, в това число и тенденциозен палеж.

Междувременно стана ясно, че хората от Войводиново са с настройката за нови митинги, в случай че ромите се върнат. За това предизвести преди време и кметът на Войводиново Димитър Тосев. Той описа, че някои от ромските фамилии го потърсили да си приберат част от движимостите, които бяха складирани в кметството на предпазване. Други пък се интересували по какъв начин да си получат помощите, които Червеният кръст раздава на нуждаещите се.

„ Хората са с настройката за нови митинги, в случай че ромите се върнат ”, разяснява Тосев пред „ Марица ”. Той изясни, че някогашни жители на махалата го потърсили, когато Червеният кръст раздавал в селото хранителни артикули на нуждаещи се фамилии.

На Йордановден двамата братя Асен и Борис Пакетови пребиха грубо командоса Валентин Димов поради забележка на пътя. 33-годишният мъж оцеля по знамение след побоя. В негова отбрана се подвигна цялото село. То изиска изселване на ромите и събарянето на противозаконните постройки в махалата. След оглед на комисия 15 къщи бяха оповестени за рискови, няколко от тях рухнаха, откакто в махалата влязоха багери. Собствениците на останалите постройки обаче апелират заповедта на кмета, с която им бе неразрешен достъпът до тях, защото са рискови.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР