Близо половината родители в страната ще трябва да си поделят

...
Близо половината родители в страната ще трябва да си поделят
Коментари Харесай

Важна новина за всички родители, които ще получават надбавки

Близо половината родители в страната ще би трябвало да си поделят бонуса от хазната, който ще получат за децата си, написа.

А самото облекчение действително ще бъде усетено през 2022 година, когато хората подават данъчните си заявления за приходите от 2021 година

Годишният облагаем приход на родителите при подаване на данъчните заявления за 2021 година ще се понижи с 4500 лева за едно дете, с 9000 лева за две деца и с 13 500 лева за три и повече деца, към този момент реши бюджетната комисия към Народното събрание, а текстът следва да бъде гласуван дефинитивно и в пленарната зала на Народното събрание.

Тъй като данъкът върху приходите е 10%, дължимите данъци за 2021 година ще бъдат понижени надлежно с 450 лева, 900 лева и 1350 лева при подаване на данъчните заявления през 2022 година

Но близо половината от работещите хора в страната имат годишен облагаем приход от трудови правни отношения под 9000 лева, т. е. изкарват под 750 лева на месец. Тук става въпрос за приходи след платени осигуровки, т. е. в случай че брутната заплата на човек е под 870 лева, като удържат осигуровките му остават под 750 лева

Затова, с цел да употребяват облекчението за деца в цялостен размер, родителите може да си го поделят, обясниха данъчни специалисти.

Законът разрешава единият родител да употребява облекчението до размера на облагаемите си приходи, а вторият да употребява останалата част. Например майката получава брутна заплата от 800 лева на месец. След удръжка на осигуровките облагаемият приход е 690 лева, което прави 8280 лева на година.

Ако фамилията има две или три деца при попълване на данъчната си декларация майката ще употребява тази част от облекчението и действително хазната ще би трябвало да ѝ върни всичките платени през 2021 година налози.

Ако фамилията е с две деца, остатъкът до 9000 лева в размер на 720 лева може да се употребява от брачна половинка, като и той подаде данъчна декларация за годишните си приходи. Така хазната ще му върне 72 лева Ако фамилията е с три деца, за брачна половинка ще остават 5220 лева от облекчението, т. е. хазната ще му върне 522 лева от платените през 2021 година налози.

Облекчението за деца ще може да се употребява еднократно освен от хората на трудов контракт, само че и от еднолични търговци, аграрни производители, хора, които получават приходи от наеми, или от тези със свободни специалности.

Освен данъчното облекчение, фамилиите с ниски приходи, както и до момента, ще продължат всеки месец да получават детски - 40 лева за едно дете, 90 лева за две, 135 лева за три, и 145 лева за четири деца.

Право на помощите ще имат фамилии с приходи на човек под 410 лева на месец. Ако приходите на човек са сред 410,01 лева и 510 лева ще изплащат по 80% от помощите.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР