Близо половината от задържаните в руските центрове за задържане в Херсон са били измъчвани, сочи доклад за правата

...
Близо половината от украинците, задържани в руски центрове за задържане
Коментари Харесай

Близо половината от украинците, задържани в руски центрове за задържане в Херсон, са били подложени на широко разпространени мъчения, включително сексуално насилие, според доклад, публикуван в сряда.

Докладът разкрива анализ на първоначална група от 320 случая на задържане в Херсон, в повече от 35 идентифицирани центъра за задържане. Той е съставен от екип за мобилно правосъдие, част от спонсорираната от Обединеното кралство, ЕС и САЩ консултативна група за зверски престъпления (ACA) и създаден от международна правна кантора и фондация за правата на човека, Global Rights Compliance, в подкрепа на Главната прокуратура на Украйна (OPG).

От тези жертви най-малко 43% изрично споменават практиките на изтезания в центровете за задържане, посочвайки сексуалното насилие като обичайна тактика, наложена им от руски пазачи, както на мъже, така и на жени затворници, като предварителните резултати показват, че военният персонал е най-вероятно да бъдат изпитани изтезания в центровете за задържане. Един от авторите на доклада казва, че тези със семейства в армията също са били насочени.

„Много е просто наказание и в допълнение към наказанието за действителната военна служба [на члена на семейството им], това също е наказание, изглежда, че всъщност си украински гражданин,“ Анна Микитенко, старши юрисконсулт и управител на Украйна за Global Спазването на правата каза на CNN.

Според доклада най-малко 36 жертви от анализирания басейн споменават използването на електрически удар по време на разпити, често генитален електрически удар от руски пазачи. Други жертви споменаха заплахи за генитално осакатяване и поне една жертва беше принудена да стане свидетел на изнасилването на друг задържан чрез чужд предмет, покрит с презерватив.

„По отношение на мъжете по-голямата част от престъпленията са сексуализирани изтезания и това обикновено е изтезание на гениталиите, така че това е форма на наказание [за това, че са украинци] и донякъде им пречи да имат деца“, добавя Микитенко.

Докладът добавя, че задушаване, воден борд, жестоки побои и заплахи за изнасилване са други техники, често използвани срещу жертвите от руските пазачи в стаите за мъчения в Херсон, според специализираното звено. Микитенко казва, че тези модели на изнасилване и изтезания сочат към руско намерение да изкорени украинската идентичност.

„Има един вид намерение да се унищожи или премахне украинската идентичност, защото в някои случаи може да се види, че заловените или понякога почти преследваните са имали украински знамена или други държавни символи“, каза тя.

„Трудно доказуемо престъпление“

Адвокатът Уейн Джордаш, управляващ партньор и съосновател на Global Rights Compliance, сподели подобно мнение.

„Тактиките за изтезания и сексуално насилие, които прокуратурата разкрива от центровете за задържане в Херсон, предполагат, че планът на Путин да унищожи украинската идентичност включва набор от престъпления, напомнящи за геноцид“, каза той в изявление, придружаващо доклада. „Най-малкото моделът, който наблюдаваме, е в съответствие с циничен и пресметнат план за унижаване и тероризиране на милиони украински граждани, за да бъдат подчинени на диктата на Кремъл.“

Микитенко вярва, че някои от моделите, наблюдавани в Херсон, в крайна сметка могат да се считат за геноцидни, въпреки че признава, че е трудно да се докаже и изисква допълнително разследване.

„Има някои индикатори [за геноцид]“, казва тя. „Геноцидът е много трудно доказуемо престъпление поради специалния умисъл. Рядко е достатъчно пряко, за да можем да докажем извън разумно съмнение толкова рано, но ние работим, за да предоставим достатъчно подкрепа на Главната прокуратура, за да може тя да установи дали доказателствата подкрепят тази констатация.

Mykytenko казва, че тези открития са само предварителен анализ на някои от случаите на задържане, което според нея предполага, че случаите на изтезания може да са били дори по-разпространени, отколкото се смята в момента. Тя също така казва, че украинците в региони, които в момента са под руска окупация, могат да бъдат подложени на по-сурови и по-широко разпространени мъчения.

„Въз основа на тенденциите, които видяхме, че колкото по-дълга е била окупацията, толкова по-тежки са престъпленията и по-голям брой престъпления са извършени“, обяснява тя, добавяйки, че украинският напредък на фронтовата линия също е засилил използването на изтезания. „Като се има предвид освобождаването на части от Херсонска област миналата година, предполагам, че има някои престъпления, извършени като отмъщение за това.“

„Също така може би тази година с продължаващата контраофанзива“, добавя тя, като предупреждава, че е необходимо допълнително разследване на всичко това.

Русия многократно е отричала обвиненията в изтезания и нарушаване на правата на човека в Украйна въпреки огромните доказателства за противното, разследвани, събрани и споделени от международни правозащитни организации и новинарски организации. Руските власти все още не са коментирали доклада.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР