Близо половината от българите смятат, че 2024 година ще е

...
Близо половината от българите смятат, че 2024 година ще е
Коментари Харесай

Близо половината от българите смятат, че 2024 година ще е още по-проблемна

Близо половината от българите считат, че 2024 година ще е още по-проблемна за международния мир. Също толкоз чакат следващата година да имат финансови усложнения.

Данните от годишното световно проучване на международната Асоциация „ Галъп интернешънъл “ демонстрират, че българите ясно се числят към Запада в своите настроения – по-малко оптимизъм и вяра за разцвет и повече паники за мира и бъдещето.





Очаквания за стопански разцвет имат една десета от българите. Половината от запитаните (49%) чакат компликации, а към една трета (29%) не чакат промени в икономическото състояние. Останалите не могат да преценяват. Така обичайният скептицизъм за стопанската система в страната се резервира, само че делът на песимистите (макар и висок) понижава с 11 пункта в границите на година. Оптимистите се резервират в същите дялове за година.





Близостта на спорове до нашата страна очевидно не разрешава оптимизъм за международния мир. 9% у нас чакат по-мирна година, само че 46% чакат по-проблемна. Една трета от запитаните българи считат, че 2024 година ще е същата в подтекста на мир и война.



Мнозинство у нас вижда сдържан риск от използването на нуклеарно оръжие – 40%, 26 на 100 се тормозят, че рискът е висок, а 12% не виждат риск. Останалите не могат да преценяват. Изминалата година не е довела до обилни промени в публичните настройки по този индикатор, въпреки че е доловимо известно утешение.



Мнозинство по света чака проблематична, а не мирна 2024 година. 8 от всеки 10 жители от всички континенти се опасяват от евентуална нуклеарна война, оценявайки риска от такава като сдържан или висок. Мнозинство също по този начин чака стопански компликации за идната година, въпреки че пикът на скептицизма за стопанската система отмина дружно с COVID-19.

Всеки четвърти по света чака по-мирна 2024 година, само че двама от всеки петима чакат противоположното – по-конфликтна година. Почти всички останали чакат годината да е същата като предходната. Така паниките несъмнено доминират. Преди няколко години да вземем за пример Глобалният показател на „ Галъп интернешънъл “ за оптимизма за мир сподели съвсем идентични дялове на оптимисти и песимисти. Сега явно войните в Украйна и Газа отключиха повече страхове по света.



В самата Украйна 26% чакат по-мирна година, а 33% – година с повече компликации. 36% чакат 2024 година да е същата като 2023 година Останалите не могат да преценяват. В Русия настройките са: 12% чакат повече мир, 35% по-проблемна година, а 29 на 100 чакат годината да е същата.

Западът като цяло наподобява кахърен. На противоположния полюс се открояват страни от международния юг и изток, с образци като Афганистан и Индонезия, където дяловете положителни упования във връзка с войната и мира доближават до 68%.



За страдание, няма забележителен спад в страховете от нуклеарна опасност тази година. Две пети от запитаните в този момент виждат висок риск от потреблението на нуклеарно оръжие. Почти същият дял виждат сдържан риск, а единствено 14% не виждат риск. Останалите не могат да отговорят.



Както и преди година болшинство в Съединени американски щати правят оценка риска като сдържан. В Русия настройките са близки до тези, регистрирани преди година – този път заявените упования за сдържан риск против тези за висок риск са 40% против 20%.



Двама от всеки петима интервюирани по света чакат по-добра нова година, а всеки четвърти чака по-лоша. Близо 30% чакат същата година като предходната. Данните наподобяват по-оптимистични от тези, регистрирани преди 12 месеца, въпреки и напълно минимално.





Държави като Германия, Съединени американски щати, Русия демонстрират известно разведряване в упованията си спрямо края на 2022 година, макар че въпреки всичко остават по-скоро разтревожени. Важни артисти като Иран да вземем за пример не са песимистични. Индия е очевидно положително настроена, а страните от световния юг по традиция изпъкват в своя оптимизъм. Европа – в противен случай – остава не напълно положителна, само че с някои щастливи изключения в лицето на албанските общности, да вземем за пример. В Саудитска Арабия внушителните 84% декларират положителни упования за идната година.



Очакванията за стопанската система също разкриват, въпреки и слаби, признаци на облекчение. 39% чакат година на повече стопански компликации – с 9 пункта по-малко в сравнение с преди година. Очакванията за разцвет, или най-малко за опазване на настоящото състояние, въпреки това се повишават, само че негативизмът към момента доминира.



Европейският съюз остава по-скоро песимистично място на международната карта.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР