Близо половината от българите (49%) биха гласували за оставане на

...
Близо половината от българите (49%) биха гласували за оставане на
Коментари Харесай

Над половината българи не искат в НАТО

Близо половината от българите (49%) биха дали своят вот за оставане на България в НАТО, по отношение на 24%, които биха дали своят вот за излизане. Два пъти повече са тези, които считат, че България се оправя с председателството на Съвета на Европейски Съюз. Това са част от изводите от постоянното изследване на публичното мнение на проучвателен център " Тренд " по поръчка на вестник " 24 часа” за политическите и обществени настройки на българите. Анкетата е представителна за пълнолетното население на страната и е извършена измежду 1008 пълнолетни български жители по метода " лице в лице ". Теренът на изследването е сбъднат сред 1 и 9 юни 2018 година

Поради доминирането на тематики с европейски и интернационален темперамент от последния месец, взехме решение да тестваме настройките на българите по отношение на участието ни в Европейски Съюз и НАТО, както и мнението им по отношение на възможните промени в метода на действие на Европейския съюз.

59% от българите биха дали своят вот за оставането на България в Европейския съюз при възможен референдум, а една пета за овакантяване. При еднакъв въпрос за НАТО, близо половината (49%) ще гласоподават за оставането на България във Северноатлантическия алианс против 24%, които считат, че страната ни би трябвало да го напусне. И при двата въпроса, симпатизантите на Българска социалистическа партия са мощно нюансирани от общата картина, като на въпроса за Европейски Съюз са разполовени, до момента в който при този за НАТО господства мнението, че България би трябвало да напусне Северноатлантическия пакт.

Различните хрумвания в последните месеци за смяна в метода на действие на Европейски Съюз ни предизвика да заложим въпроси свързани точно с тази тематика. 40% от българите считат, че Европейски Съюз има потребност от основна смяна в метода си на действие, а 29% - от дребна смяна. Само 7% от всички интервюирани са на мнение, че Европейски Съюз няма потребност от смяна.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР