Близо половината българи - 47%, смятат, че досегашните правителства не

...
Близо половината българи - 47%, смятат, че досегашните правителства не
Коментари Харесай

47% от българите: Властта не действа адекватно в зеления преход

Близо половината българи - 47%, считат, че досегашните държавни управления не работят съответно за осъществяване на европейската " Зелена договорка ". Това демонстрира изследване " Нагласи и провокации при осъществяване на европейския зелен пакт в България " на Изследователски център " Тренд ", поръчано от евродепутата от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите Петър Витанов.

Според резултатите от него 30 % от интервюираните не са съгласни употребата на изкопаемите горива да бъде спряна. 78% от българите са на мнение, че климатът в света се трансформира, единствено 8 на 100 настояват противоположното, разяснява Евелина Славкова от " Тренд ".

10% от интервюираните са на мнение, че климатичните промени са резултат от естествените процеси. 50% считат, че измененията са резултат с изключение на от естествените процеси и от дейностите на хората. Според 25% промените са напълно резултат от човешка активност.

Над 30% от хората са декларирали, че климатичните промени ще са отрицателни за България и за фамилиите им, 14 на 100 считат, че ще са доста отрицателни. Само 1% чакат те да са позитивни. 7 на 100 пък са уверени, че няма такива промени.

В изследването има въпрос какво е държанието на българите и по какъв начин решенията им влияят на измененията? 41% декларират, че пазарят по-малко хранителни артикули, които не са от локални производители, 49 на 100 декларират, че това не важи за тях. 37 на 100 са декларирали, че пазарят артикули, които съдържат по-малко пластмаса в опаковките. Пак толкоз декларират, че изхвърлят отпадъците разделно, само че 57% не го вършат. 27% декларират, че пазарят органично създадени храни. 43% декларират, че употребяват аероплан по-рядко. 60 на 100 обаче дават отговор, че лимитираното прилагане на автомобил не важи за тях.

Едва 7 на 100 употребяват сила, създадена от възобновими източници. Проучването е открило, че 23% от българите биха дали своят вот за политическа партия, която поддържа ограничения против климатичните промени, разяснява Славкова.

Климатичните промени са тематика номер едно в Европа и тя ще оформя цялата политика на институциите в идващите 30 години. Хубавото е, че 78% от хората в България осъзнават казуса и имат виновен взор. Сигурен съм, че в случай че този проблем бъде подложен по-остро, загрижеността ще се увеличи, разяснява Петър Витанов. " Нашият екип счита, че климатичните промени са един от най-големите проблеми и в България, и в Европа. И това се дължи на човешката активност. Ние желаеме да сложим дебата за кръговата стопанска система – да добиваш с по-малко сила, да рециклираш и да използваш още веднъж. Искаме да подтикнем политическите партии да извърнат доста по-сериозно внимание на ограниченията против климатичните промени. Искаме да подтикнем и държавното управление ни да бъде надалеч по-активно в предложение на такива ограничения. Въпросът е не дали тази смяна ще се случи, а по какъв начин ще се случи и кой ще заплати сметката ", съобщи евродепутатът. Според него би трябвало да се сътвори у нас координиращ орган, който да съгласува дейностите на министерствата и ведомствата, които имат отношение към зелената договорка. 45% от европейското финансиране ще минава през зелени политики и на нас ни би трябвало експертиза от страна на страната, сподели още Витанов.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР