Близо половин милион англичани са кандидатствали за ирландски паспорт, с

...
Близо половин милион англичани са кандидатствали за ирландски паспорт, с
Коментари Харесай

Ирландският паспорт - вход свободен за ЕС за близо половин милион англичани

Близо половин милион англичани са кандидатствали за ирландски паспорт, с който свободно и без ограничавания могат да пътуват и работят в Европейския съюз, съобщи английското издание Гардиан.

В интервала 2016 – 2020 година са били подадени малко над 422 000 молби за ирландско поданство от поданици на Обединеното кралство, демонстрират данни на външно министерство на Ирландия.

Ирландия не е върнала съвсем никой, сочат още данните – през 2016 година, когато се организира референдумът за излизането на Обединеното кралство от Европейски Съюз – 63  500 британци са получили своя ирландски паспорт. В годините 2017 – 2002 година още 358 900 техни сънародници са последвали образеца им.

При това в листата не влизат жителите на Северна Ирландия, която дружно с Уелс, Шотландия и Англия е част от Обединеното кралство, защото при тях важат по-облекчени процедури.

Нел Ричмонд, народен представител от ирландския парламент, съобщи, че Ирландия се гордее с голямата ирландска общественост по света и ще приветства всеки човек с ирландски корени да получи паспорт.

Новината идва няколко дни откакто стана ясно, че един от най-обичаните английски писатели Джон ле Кар е умрял като ирландец, откакто е придобил паспорт заради ирландския генезис на една от бабите си.

През 2020 година общо 450 000 ирландски паспорта са били издадени, като 15% от тях са били изпратени към ирландското посолство във Англия.  
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР