Близо пет пъти се е увеличил броят на българите, получаващи

...
Близо пет пъти се е увеличил броят на българите, получаващи
Коментари Харесай

Кой стои зад българското преселение в Германия?

Близо пет пъти се е нараснал броят на българите, получаващи обществени помощи в Дортмунд за последните пет години, демонстрират данните на бюрото по труда в Дортмунд. През 2018 година те са над 1500 души. Броят на адресно записаните е повишен 12 пъти за три години, съгласно информация от общината. Официално в града живеят близо 4 000 души. Неофициално броят им е в пъти по-голям. Общината и бюрото по труда в Дуисбург, където по данни на немските медии има над 11 000 българи, не дадоха отговор на въпросите ни.

Фалшиви трудови контракти, продажба на адресни регистрации и заграбване на обществени помощи. Кой стои зад проведеното изнасяне на българи в Германия и кои са хората, които доставят евтини служащи на немските компании?

Адресната регистрация – това е ключът към легалната работа и обществените помощи в Германия. Но да я получиш не е толкоз елементарно.

В града няма свободни квартири. За да си наемеш квартира, би трябвало да покажеш контракт за работа, в случай че нямаш подобен - става доста мъчно, тъй като е доста мъчно да се регистрираш в жилище, в което са регистрирани четири-пет човека”, изяснява пред Нова телевизия Александра Нанкова от Бюрото за помощ на европейски мигранти "Willkommen Europa ", Дортмунд.

И тук се появяват медиаторите. В всеобщия случай те са турци, живеещи в Германия, притежатели на цели здания в гетата на Дортмунд и Дуисбург.

Те споделят: "Аз съм си купил ей там тази къща и в нея ще си записвам, който си желая ", изяснява Мария Вайраух, Служба по миграция в Мьонхенгладбах.

Уговорките се вършат още в България, където на хората се дават обещание квартири и работа.

Превърнали са се в нещо като напълно ефикасен пазар, т.е., вие успявате еди кои си села да изнесете, получавате еди какви си приходи. Разбира се, този развой не е, по какъв начин да кажем, еднопосочен, едностранен. Има такива, които отиват, връщат се, отново отиват, т.е. доста е динамичен. Съответно, прави се приход от даване на тази помощ за ходатайство – пред немските институции, самото пътешестване, настаняването, изяснява Тихомир Безлов от Центъра за проучване на демокрацията.

За една регистрация им взимат, в случай че са добре ситуирани - към 300 евро, а в случай че не са добре ситуирани и хората доста бързат, сумите са сред 300 и 1000 евро, изяснява Мария Вайраух.

Турски жители закупуват къщи тук и заради това, че нашите хора приказват турски, съумяват да осъществят контакт с тях, изяснява Ивелина Рот – организация "ProHochfelt ", Дуисбург.

Вариантите за добиване на оптималната облага от едно помещение са разнообразни. Получаването на обществени помощи за наем е обвързано с жилищната повърхност и по тази причина на един адрес публично не могат да се записват доста хора.

Когато дойдат българите от България, те са нови и не приказват немски. Дават стаи чартърен. Регистрира се едно семейство публично, останалите живеят незаконно, изяснява Ирена Рот.

Нерегистрираните могат да работят единствено на черно.

Кемал от Ямбол е там от четири години и е един от работещите по този метод. Работи за турци.

Турците държат служащите. На пазарлък сме. Дава ти 50-60 евро надник и това е, споделя Кемал.

В Дортмунд български служащи чакат да бъдат наети на стоянки. Не желаят да приказват намерено.

Човекът идва, споделя: "Трябват ни двама, или петима ". И отиваме, и работим. Даже вместо 50 лв., 30 лв. ни дават, лъжат ни някой път, описват на стоянката.

Анатоли Кючуков е с законен контракт на минималната заплата от 450 евро и затова има право на обществени помощи.

Всичко стартира от турците. И ние сме турци, само че тук ни викат българи. Плащат ти квартирата от общината, което в България го няма това нещо. Получаваш и детски надбавки 400 евро, споделя Анатоли Кючуков.

Практиката със подписване на контракт на минимална заплата е известна измежду българите в Германия. По този метод те могат да се записват в бюрата по труда и да получават в допълнение пари до постигане на обществения най-малко, детски и пари за квартира. Така те се трансформират в подвластна евтина работна ръка за работодателя си.

Най-шокиращото е, че те взимат вашата банкова сметка. Идват с вас до банката, с цел да си откриете сметка, само че по-късно провеждат по подобен метод нещата, че те да получават вашите пари. Вие можете да откажете, само че множеството хора не го вършат, тъй като се опасяват или тъй като се доверяват на своите босове. След това тези хора могат да взимат парите от вашата сметка, когато си изискат. А на вас месечно ви дават по към 50 евро, с цел да си вземете малко храна. Но в действителност е изумяващо, какъв брой доста пари взимат те и какъв брой малко дават, разяснява Матиас Леенен – работа по миграция, ABO – Мьонхенгладбах.

Социалните помощи за едно четиричленно семейство могат да доближат близо 2000 евро.

Те подписват всичко, което им се показа от работодателя, без да схващат какво написа на документа. Последният случай беше следния: работодателят отваря компания и назначава хора. Всички документи ги подписва и по-късно след няколко години получава от Здравната каса известие, че дължи пари за здравни осигуровки, изясни Ивелина Рот.

Такъв е казусът с мъж, чиято идентичност ще скрием от съображения за сигурност. Посредникът му е турскоговорящ, живеещ в Германия. Подписва документи, без да ги схваща, като му е обяснено, че са с цел да може да работи легално.

Човекът отпътува за Германия дружно с цялото си семейство

Регистрира ме на подправен адрес. Чрез регистрацията на мое име е отворил компании - компании за разчистване, пицария, бургери, фризьорски салон, споделя пострадалият.

Във времето, в което мъжът е проспериращ предприемач по документи, фамилията се храни с остатъците от дюнери в заведението, в което работят и получава по 20-30 евро седмично. Пет години след идването си в Германия схваща, че дължи на страната към 300 000 евро. След дълга борба част от отговорностите му са опростени, а в идващите седем години той ще изплаща глобата, която му е наложена. Този, който го е измамил и сега продължава да наема българи, с цел да работи по същия метод.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР