Близо пет милиона украинци са избягали от страната си след

...
Близо пет милиона украинци са избягали от страната си след
Коментари Харесай

Близо пет милиона украинци са напуснали страната си


Близо пет милиона украинци са избягали от страната си откакто Русия нахлу в Украйна на 24 февруари, заяви „ Le Figaro “, базирайки се на Организация на обединените нации.

Според Върховния комисар на Организация на обединените нации за бежанците 4 980 589 украинци са избягали в чужбина.

Международната организация по миграция (МОМ), също към Организация на обединените нации, прецизира, че към 215 000 неукраинци, основно студенти и служащи мигранти, също са напуснали Украйна и са се отправили към прилежащи страни, което значи, че към 5,2 милиона души общо са избягали от Украйна от началото на войната до момента.

„ Основното нещо е границите да останат отворени, хората да имта достъп до сигурност и когато дойдат в прилежащи страни да имат достъп до помощ “, сподели представителят на бежанците на Организация на обединените нации Шабиа Манту.

Москва извърши десетки въздушни удари през нощта, с цел да „ освободи “ Източна Украйна, съгласно Министерството на защитата на Русия. Киев упрекна съветските сили в започването на огромна атака в източния район на Донбас.

„ Наблюдаваме със угриженост какво ще се случи, само че е обезпокоително, че в границите на пет седмици се приближаваме до пет милиона украински бежанци “, сподели Шабиа Манту.

Жените и децата съставляват 90% от тези бежанци, като мъжете на възраст от 18 до 60 години евентуално ще бъдат мобилизирани и нямат право да напущат Украйна. Почти две трети от украинските деца трябваше да изоставен домовете си, в това число тези, които към момента са в страната. Повече от 2,8 милиона украински бежанци са в Полша и към 750 000 в Румъния.

Според данни на ВКБООН, близо 645 000 украинци са избягали през февруари, близо 3,4 милиона през март и към 945 000 от началото на април. Освен това близо 7,1 милиона души са напуснали домовете си, само че към момента са в Украйна, съгласно МОМ.

Преди съветската инвазия Украйна имаше население от 37 милиона души в региони под контрола на нейното държавно управление. Тази цифра изключва Крим (южен), анексиран през 2014 година от Русия, и източните райони, следени от проруски сепаратисти.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР