Близо милион и половина японци избират да живеят в социална

...
Близо милион и половина японци избират да живеят в социална
Коментари Харесай

Близо 1,5 милиона души в Япония живеят в социална изолация

Близо милион и половина японци избират да живеят в обществена изолираност. Това сочат данните от първото публично всеобхватно изследване на държавното управление в Страната на изгряващото слънце. Наричат ги " хикикомори ", което на японски се превежда като " затворени пространства ". 

" Хикикомори " е феномен, който визира необятни пластове от обществото - от младежи до възрастни хора.



Причините за отдалечаването на тези хора от прословуто конформистко и насочено към кариерното развиване общество в Япония варират от безработица до меланхолия или тормоз в учебно заведение или на работното място. Поведението се характеризира с безапелационен отвод от външния свят и с очебийно желание към предпазеното и затворено пространство на дома.



Според проучването степента на изолираност на хората, които живеят по този метод, варира от излизане единствено поради извършване на покупки или упражняване на занимание до по-екстремни случаи, когато хората въобще не напущат домовете си.

Приблизително 2% от интервюираните на възраст сред 15 и 64 години са се отдръпнали до известна степен от обществото. Според формалните данни става въпрос за 1,46 милиона души. 

Най-честата причина, изтъквана от интервюираните японци, е " уволняване от работа ". На второ място се подрежда пандемията от Ковид-19, която е посочена като съществена причина от 18% от обществените отшелниците на възраст 15-39 години и от 20% от хората на възраст 40-64 години.



" Изглежда, че някои хора дават отговор на дефиницията ни за хикикомори, тъй като бяха обезсърчени да излизат от болестта  и имаха по-малко публични контакти ", изяснява държавният представител Коджи Найто пред Агенция Франс Прес.

Кабинетът на страната декларира, че няма предварителни данни, които могат да бъдат непосредствено съпоставени с новите данни. 

Източник: woman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР