Близо месец, след като депутатът от ДПС Делян Пеевски поиска

...
Близо месец, след като депутатът от ДПС Делян Пеевски поиска
Коментари Харесай

Сигналът за конфликт на интереси на Пеевски стигна до антикорупционната комисия

Близо месец, откакто депутатът от Движение за права и свободи Делян Пеевски изиска от правната дирекция в Народното събрание да каже дали той е в спор на ползи като прави оферти за промени в медиен закон, а в същото време е издател на медии, а тя му отхвърли, питането му е стигнало до новосформираната антикорупционна комисия.

Това оповестиха от звеното пред " Дневник ". Искането на Пеевски е било препратено и е пристигнало в комисията тази седмица. Оттук насетне органът, чийто състав към момента не е запълнен напълно, има два месеца да се произнесе. А в случай че въпросът на депутата издател се окаже комплициран, срокът за това може да бъде продължен с още един месец.

Причината дирекцията в Народното събрание да откаже да се произнесе е, че съгласно правилника на Народното събрание въпросите за съществуване на спор на ползи се адресират до отрасловата държавна комисия.

В началото на февруари Пеевски и сътрудниците му Велислава Кръстева, Хамид Хамид и Йордан Цонев внесоха промени в Закона за наложителното складиране на печатни и други творби. Най-общо планът планува всички медии - освен печатните, както е в този момент по закон, а и радиостанциите, малките екрани, уеб страниците, да подават пред Министерството на културата информация за това кои са притежателите им. Повече за законовите оферти на депутатите от Движение за права и свободи четете тук.

По въпроса за това, че банковите заеми са изпуснати в плана след абсурда с банкрута на КТБ, която финансираше избрани медии, от Движение за права и свободи дадоха знак, че биха чули оферти и запълване на пропуски сред първо и второ четене, в случай че планът бъде признат.

Седмица откакто законопроектът бе импортиран в Народното събрание, политическа партия " Да, България " изпрати до Комисията за битка с корупцията, спор на ползи и парламентарна нравственос към Народното събрание сигнал против народния представител. Комисията обаче не е разгледала проблема всъщност, като ръководителят ѝ Борис Ячев съобщи, че ще изчака мнението на правната дирекция, а евентуално ще изиска такова и от държавния отраслов орган - антикорупционната комисия.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР