Близо година след смъртта на 18-годишния Теодор Давчев от Пловдив,

...
Близо година след смъртта на 18-годишния Теодор Давчев от Пловдив,
Коментари Харесай

Експертизата за смъртта на Теодор се бави близо година, родителите са притеснени

Близо година след гибелта на 18-годишния Теодор Давчев от Пловдив, към момента се чака правенето на съдебномедицинската експертиза. Момчето умря при започване на септември 2021 година в университетската болница “Свети Георги” в Пловдив. Родителите му упрекнаха лекарите в немарливост. Окръжната прокуратура в града стартира следствие за възможна лекарска неточност. 18-годишният Теодор Давчев удря главата си, откакто пада от автомобил. Инцидентът става на 8-ми септември предходната година в региона на Пловдив, където момчето било на вила с другари.

Майката на Теодор - Калин Давчева, описа, че момчето не е имало съществени рани, само че се оплаквал, че непрекъснато го боли глава и му се спи.

Родителите на Теодор го водят в клиниката по неврохирургия на университетската болница „ Свети Георги ” в Пловдив.

“И те в действителност го одобряват същият ден в болничното заведение, вършат скенер, споделят, че няма нищо притеснително, в това число ехография на вътрешни органи, нямаше нищо притеснително. Лекарят сподели, помоли да го оставим в болничното заведение под наблюдаване, защото би трябвало да си оправдае пътеката за скенера”, описа майката.

Въпреки положителните прогнози на лекарите, момчето внезапно се утежнява и стартира да повръща. “Успокояваха ме, че всичко е наред, аз споделих, че това не е обикновено, виждам го, че не се усеща добре. Той стоеше лежащ със затворени очо”, спомня си дамата.

Два дни след приема в болничното заведение, родителите на Теодор го намират в безпомощно положение.

“Aз взех решение, че той спи. Погледнах го в лицето и видях една ужасна картина. Той хъркаше и не можах да го събудя. Видях, по какъв начин като го бутах, в старанието си да го събудя, му падна безжизнено едната му ръка”, споделя Дачева. В това време бащата на Тодор - Йордан Давчев, стартира да търси здравно лице.

“Отварям дежурната стая и сварвам всички сестри в отделението, дружно с всички санитарки, пият кафе, пушат цигари, седнали и гледат телевизия. Аз им споделих, че не можем да събудим детето”, спомня си Йордан. Една от сестрите му обяснила, че дали мощно упойващо лекарство на момчето, по тази причина не могат да го разсънят. Момчето обаче не се разсънва в никакъв случай повече. След като една от медицинските сестри въпреки всичко отива до стаята на 18-годишния Теодор, се плаши от глдката и търси помощ от доктор.

“Дойдоха всички, пробваха се да ни изгонят от стаята. Аз не излязох и видях целия развой, по какъв начин детето ми почина за 10 минути. Почнаха да го местят от стая в стая, тъй като нямаха апаратура”, споделя почернената майка пред " Нова ".

Kато причина за гибелта, в епикризата е посочена “остра сърдечна недостатъчност”. От болничното заведение обясниха, че стартират щателна инспекция за изясняване на случая. Причината за сърдечната непълнота обаче не е изяснена, тъй като съдебномедицинската експертиза не е осъществена. За близо година обаче не е потърсил и фамилията на умрялото момче.

От окръжната прокуратура в Пловдив пишат, че делото, което се води, е за възможна лекарска неточност. Уточняват и, че са разпитани очевидци и са конфискувани голям брой доказателства. Съдебномедицинската експертиза обаче се бавела, тъй като била петорна, сложна и комплицирана за осъществяване. Родителите на Теодор подозират съзнателно закъснение от страна на лечебното заведение. “Тази експертиза няма причина да се бави и това ни безпокои доста, тъй като бавенето на експертизите е един главен процесуален способ за отсрочване на делата, а аз желая експертизата фактически да се свърши качествено и навреме, тъй като колкото и да е комплицирана, тази експертиза се изготвя само и единствено въз основата на събрания доказателствен материал, а той е събран. Следователят всеки месец им написа писмо да приключат експертизата, само че те се оправдават, че експерти от експертизата са заети с други неща”, изясни Йордан Давчев.

А единствено съдебномедицинската експертиза ще отговори на въпроса, каква е повода за гибелта на Теодор. В взаимозависимост от заключението й, ще стане ясно дали са налице задоволително доказателства за покачване на обвиняване, допълват още от окръжната прокуратура в Пловдив.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР