Близо година след като канцлерът на Германия Олаф Шолц обяви

...
Близо година след като канцлерът на Германия Олаф Шолц обяви
Коментари Харесай

Германия създава фонд за военни поръчки за €100 млрд.

Близо година откакто канцлерът на Германия Олаф Шолц разгласи нашествието на Русия в Украйна за " повратна точка ", която ще докара до доставки на немски оръжия за страна във война и голямо нарастване на разноските за немския Бундесвер, процесът постепенно ще разпростира и му следва дълъг път. Берлин се трансформира в един от основните снабдители на оръжия за Украйна.

А депутатите от Бундестага, в това число главният опозиционен блок – ХДС/ХСС – поддържаха през юни основаването на фонд за военни поръчки за 100 милиарда евро.

 
Първо, има схващане, че началото на съветската експанзия е повратна точка. От друга страна, лиши време да се приложат измененията в министерската система, в бюрокрацията. Ако погледнем цифрите, би трябвало да кажем, че има много пропуски.
Томас Виголд, боен специалист

Голяма част от тези 100 милиарда евро към момента не е отишла за подсилване на немската войска, която началникът на генералния щаб, генерал-лейтенант Алфонс Майс, разказа на 24 февруари предходната година като " повече или по-малко оголена ".

Шолц даде обещание предходната година, че занапред нататък вложенията в защита и сигурност ще превишат 2% от Брутният вътрешен продукт за година. Това обаче към момента не се е случило, данни на НАТО от средата на 2022 правят оценка миналогодишните разноски на 1.44% от Брутният вътрешен продукт.

 
Трябва да е ясно на всички. С малко под 2% няма да можем да осъществим дилемите, които стоят пред нас. Особено тези с акцент върху НАТО и националната защита. Както и да поддържаме военни качества, в това число за интернационалните задачи.
Борис Писториус, министър на защитата на Германия

В средата на декември немските депутати дадоха зелена светлина за публични поръчки за защитата, в това число закупуването на 35 изтребителя Ф-35, нови щурмови пушки и радиосистеми. Компаниите от отбранителния бранш се оплакват, че съвсем не са виждали поръчки.

Нарастват апелите във и отвън Бундесвера за доста по-сериозно нарастване на специфичния фонд за военни поръчки.

Но експертите означават, че фондът не покрива постоянните интервенции на армията, в това число разноските за гориво, и че милиарди евро би трябвало да бъдат отделени за муниции. Но по-важно е, че Германия гради благонадежден имидж на снабдител на оръжия и съоръжение за Украйна. 

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР