Близо година, след като бяхте назначена за първия европейски главен

...
Близо година, след като бяхте назначена за първия европейски главен
Коментари Харесай

Ролята ни е да разследваме хората с власт

Близо година, откакто бяхте назначена за първия европейски основен прокурор, вие се пробвате да се справите с доста неотложни проблеми, които костват на Европейски Съюз милиарди евро. Какво свършихте до момента?

<!--![endif]--> <!--![if--> <!-- --> <!--[if--> <!--[endif]--> - На 1 ноември поех поста и започнах да провеждам дребния си екип, като първоначално се заех с административни въпроси, които трябваше да се изчистят. За да стартираме работа, е належащо да назначим европейски прокурори – прокурори, които ще работят с мен тук, в Люксембург. Също по този начин имаме потребност и от прокурори, делегирани от страните членки на Европейския съюз. Това са тези прокурори, които ще работят в своите страни – страни членки на Европейски Съюз.

Ще се съгласите ли с мен, че казусът е доста сериозен и би трябвало незабавно да се реагира – ние приказваме за ролята на проведената престъпност и за злоупотребите с милиарди долари от земеделските и кохезионните фондове на разнообразни места в Европейския съюз – има страни, които са известни с извънредно неприятна известност, а вие ми казвате, че 9 месеца по-късно към момента не сте почнали работа. Че към момента работите по споразумяване на административни въпроси.

- Прав сте. Европейската прокуратура ни е доста нужна, само че с цел да стартираме да работим по случаите, имаме потребност да изградим институцията си. Това значи, че имаме потребност от вътрешни регулации, от назначение на всички прокурори и това не е решение, което може да бъде взето единствено от един човек - това е споделена отговорност сред Европейската комисия, Европейския парламент, Европейския съвет и националните управляващи във всяка страна членка, участващи в построяването на Европейската прокуратура.<!--![endif]--> <!--![if--> <!-- --> <!--[if--> <!--[endif]-->

Задавам ви простоват въпрос – дали в изкореняването на корупцията, бидейки нападателен прокурор, вие вярвате, че задачата оправдава средствата?

- Не, в целия си професионален път съм спазвала законите и това е единственият принцип, който последвам и към който всички би трябвало да се придържаме. Трябва да почитаме законите.

Добре. Сега да в и попитам и още нещо - в този момент от румънски прокурор заемате по-широка позиция – на прокурор на Европейски Съюз, изкореняващ корупцията. К акво съдействие ще очаквате от страна на страна като Унгария? Тя ясно сподели нежеланието си да ви сътрудничи и да взе участие в европейската прокурорска система. Унгария, дружно с Полша, Швеция, Дания и Ирландия, не желаят да вземат участие. Отказали са . А вие, и майки поради всички изказвания, че в Унгария доста се злоупотребява с европейските пари, по какъв начин планирате да работите там?

- Ние ще работим на база законите, регламентиращи активността на Европейската прокуратура и ще сключим работни съглашения със страните, които не вземат участие в нея - в това число с Унгария, Полша, Швеция, Дания и Ирландия. Също по този начин ще се договорим и с трети страни. Ние към този момент започнахме да водим договаряния с Унгария и Полша и ще продължим да се договаряме и с останалите неучастващи страни. Ще работим въз основа на инструментите, с които ние, прокурорите, разполагаме за интернационално съдействие.

Нека ви задам и един по-специфичен въпрос – имаше следствие на OLAF за Унгария, за реализатори на план за улично осветяване, финансиран по европрограма. По него имаше доста нередности – той бе извоюван от компания, доста близка до унгарския министър председател. Но за OLAF, както казахте, те не са в положение да правят престъпни следствия и в случай че в бъдеще се случват сходни злоупотреби в Унгария, то вие ще можете ли да ги разследвате?

- Можем да ги проверяваме, в случай че в тях вземат участие страни членки, членуващи в Европейската прокуратура, или в случай че са осъществени на територията на друга страна членка, обвързвана с нея. Иначе – цялата информация, която имаме, ще би трябвало да изпратим в Унгария.

Чудя се какво в действителност се е трансформирало – през цялото време на това изявление ми казвате, че това е огромна самодейност на Европейски Съюз, че вие сте основали нова институция, с цел да може съществено да се борите против корупцията и измамите, само че ето, че в края на краищата всичко е в ръцете на страните членки. И цялата ви мощ произтича от съдействието ви с тях - в случай че не го вършат, вие действително не можете да функционирате.

- Не е напълно по този начин. Ние ще получаваме сигналите непосредствено в Люксембург, на централно равнище. Ние имаме опция да прехвърлим следствието от една страна в друга и това, което е значимо, е качеството – професионализмът на европейските делегирани прокурори, с които ще работим в Европейската прокуратура. Националните управляващи би трябвало да изберат тези прокурори и да ги предложат на основния европейски прокурор, с цел да бъдат назначени. Но е значимо да се каже, че те ще бъдат самостоятелни в дейностите си. Също по този начин е значимо да се подчертае,че те няма да бъдат ограничавани в националните си граници – да вземем за пример прокурор в Румъния може да се обади на своите сътрудници в Люксембург, с цел да ги попита за някаква информация или за някакъв документ, който те могат да му намерят и да му го дават за прилагане непосредствено в родината. Не е нужно да се минава през някакви формалности. Всичко ще бъде доста по-ефективно, доста по- бързо и по този метод по-добре ще защитим европейските пари.

Ако човек от години чете отчетите на „ Трансперънси интернешънъл “ и на други НПО-та за корупцията и за проведената престъпност, ще види, че европейските пари попадат в ръцете на престъпни детайли, на мафиоти и на извънредно мощни проведени незаконни групи, които в някои страни са доста близки до властта – става дума за по този начин наречените олигарси. Вие в действителност ли вярвате, че имате и силата, и политическата поддръжка, да ограничите въздействието на тези групи?

- Естествено, ние ще проверяваме всички закононарушения, свързани с проведената престъпност. И не е нужно да имаме политически тил, тъй като Европейската прокуратура е самостоятелен орган. Прокурорите ще са самостоятелни. Така че ние ще си вършим работата, ние ще се стремим да спечелим доверието на жителите и ние ще потвърждаваме, че законът важи с идентична мощ за всички. Това ще бъде ролята на Европейската прокуратура – да проверява хората с власт и да употребява всички легални средства, с които разполага, с цел да докара следствията си до дъно.

В едно свое скорошно изявление казвате – корупцията унищожава - не се отхвърляйте от борбата против нея. Но опитът в Европейски Съюз демонстрира, че изкореняването на систематичната корупция, струваща милиарди, е невъзможна задача –никой до момента не е успявал да се оправи с това.

Не е невероятно. Ние би трябвало да си вършим работата и да се борим. За да се изкорени корупцията, с цел да се оправим с финансовите закононарушения, е значимо освен да разчитаме на работата на прокурорите. Трябва да работим в екип и с други институции – с националните управляващи, с цялото общество. В последна сметка всеки жител може да бъде част от тази борба и да помогне на прокурора да я завоюва.

Превод: Теодора Георгиева

<!--![endif]--> <!--![if--> <!--![endif]--> <!--![if--> <!--![endif]--> <!--![if--> <!--![endif]--> <!--![if--> <!--![endif]--> <!--![if--> <!--![endif]--> <!--![if--> <!--![endif]--> <!--![if--> <!--![endif]--> <!--![if--> <!--![endif]--> <!--![if--> <!--![endif]--> <!--![if--> <!--![endif]--> <!--![if--> <!--![endif]--> <!--![if--> <!--![endif]--> <!--![if--> <!--![endif]--> <!--![if--> <!--![endif]--> <!--![if--> <!--![endif]--> <!--![if--> <!--![endif]--> <!--![if-->
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР