Близо една пета от българите са се возили при шофьор,

...
Близо една пета от българите са се возили при шофьор,
Коментари Харесай

Една пета от българите са се возили при шофьор, употребил алкохол

Близо една пета от българите са се возили при водач, използвал алкохол. 37% са ставали очевидци по какъв начин техен непосредствен или прочут сяда зад кормилото след приложимост на алкохол или опиати. 275 хиляди българи признават, че са се качвали да карат в нетрезво положение.

Това демонстрира изследване на организация „ Тренд “.

Според участниците в изследването трите водещи фактора за пътни произшествия в страната са превишената скорост (27%), шофирането под влияние на алкохол (24%) и шофирането след приложимост на опиати (17%) .

Въпреки че шофирането в нетрезво положение се регистрира като водещ рисков фактор, близо една пета от българите признават, че им се е случвало да се качат в автомобил, ръководен от техен непосредствен или прочут, който е използвал алкохол. Това е годно в по-голяма степен за мъжете (25% от тях), както и за една четвърт от по-младите на възраст сред 18 и 39 година

Приблизително четири от 10 българи (37%) са ставали очевидци на това по какъв начин техен прочут, другар или родственик сяда зад кормилото след приложимост на алкохол и/или опиати. Това се е случвало доста по-често на мъжете (45%), както и на половината от най-младите във възрастовата група сред 18 и 29%.

275 хиляди българи (5%) признават, че те самите са се качвали да карат в нетрезво положение . Като най-често опрощение за това лицата показват, че са се чувствали добре, или че пътуването е било за малко разстояние.

Мнозинството от българите (86%) смята, че са нужни законодателни промени , с които да се усили размерът на наказването при шофиране под влияние на алкохол и/или опиати. По-строгите санкции се свързват с понижаване броя на случаите – 89% са по-скоро или изцяло уверени в това. Същевременно се следи консенсус във връзка с мнението, че все още страната не се оправя съответно с нарушителите на закона – 94% споделят това изцяло или ненапълно.

Категорично господства мнението, че шофирането под влияние на алкохол е рисковано , без значение от използваното количество – 96% са изцяло или по-скоро съгласни с това. Още по-категорична е оценката за шофирането под въздействието на опиати – 98% са изцяло или по-скоро уверени, че то е рисково, без значение от използвания тип и количество.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР