Близо една пета от българите са се возили при шофьор,

...
Близо една пета от българите са се возили при шофьор,
Коментари Харесай

„Тренд“: Близо една пета от българите са се возили при шофьор, употребил алкохол


Близо една пета от българите са се возили при водач, който е използвал алкохол. Това демонстрира изследване на „ Тренд “, поръчано от в. „ 24 часа “ и отдадено на настройките на българите по отношение на шофирането в нетрезво положение.

То е осъществено в интервала сред 1 и 8 декември 2022 година посредством директно полустандартизирано изявление " лице в лице " с таблет измежду 1005 души на възраст 18+.

37% от нашите сънародници признават, че са ставали очевидци на това по какъв начин техен непосредствен или прочут сяда зад кормилото след приложимост на алкохол или опиати. 275 хиляди пък споделят, че са се качвали да карат в нетрезво положение.

Като водещи фактори за пътни произшествия в страната участниците дефинират превишената скорост (27%), шофирането под влияние на алкохол (24%) и шофирането след приложимост на опиати (17%).

Шофирането след приложимост на алкохол се е случвало доста по-често на мъжете (45%), както и на половината от най-младите във възрастовата група сред 18 и 29 година

5% от българите признават, че са карали в нетрезво положение, а най-често посочваното опрощение е било, че се чувствали добре. Посочва се също пътешестване на къси дистанции.

Според 89% от хората в случай че наказванията за шофиране в нетрезво положение или след опиати бъдат наказвани по-строго, то това би понижило случаите. 94% пък споделят, че страната не се оправя съответно с нарушителите.

В същото време 96% са безапелационни, че шофирането след алкохол е рисковано, без значение от количеството. 98% считат същото и за опиатите.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР