Близо една четвърт от населението в напреднала възраст страда от

...
Близо една четвърт от населението в напреднала възраст страда от
Коментари Харесай

10 начина да свалим високото кръвно без лекарства

Близо една четвърт от популацията в преклонна възраст страда от високото кръвно налягане. Този проблем е постоянно и причина за съществени здравословни затруднения. Не инцидентно има всевъзможни лекарства за контролиране на кръвното налягане. Ако въпреки всичко не желаете да посягате към хапове, имаме добра вест. Може да изпробвате няколко естествени метода да го държите в естествени граници.

Излишните килограми
Една от главните предпоставки за нараснало кръвно налягане са непотребните килограми За установяване на здравословното тегло се употребява така наречен показател на телесната маса (ИТМ), основан на съотношението сред растежа и тежестта. При хора със стойности на ИТМ над 30 е налице два пъти по-голяма заплаха от развиване на хипертония. Оптималният ИТМ е 25, стойности над него са сигнален сигнал, който не трябва да бъде подценяван.

Движение
Проучванията демонстрират, че при всекидневно придвижване за към половин час горната граница на кръвното налягане спада с към осем пункта а долната - с към шест. Редовните физически извършения въздействат добре на сърцето, като му оказват помощ да изпомпва повече кръв с по-малко старания. Дали ще ходите пешком на работа, или ще паркирате колата по-далеч от офиса – решението е ваше.

Чаят
Трябва да се означи, че не всеки чай е подобаващ. Например черният чай съдържа съставки които по-скоро могат да покачат кръвното налягане. Но другояче чаят от хибискус може дейно да ви помогне против хипертонията. Нови проучвания демонстрират, че по три чаши подобен чай в продължение на шест седмици спомагат за намаление на долната граница с към 6 пункта – резултат, за който обичайна медицина разчита на лекарства и хапчета.

Солта
Средната приложимост на сол у нас е към три пъти по-висока от здравословната граница. Солта съдържа натрий, който е противопоказен за хора, предразположени към хипертония. Трябва да знаете, че главен източник на сол в менюто ви са и всевъзможни промишлено модифицирани и консервирани артикули. Затова, четете деликатно етикетите на опаковките и се старайте по опция да избирате такива, за които е маркирано, че са с понижено наличие на натрий. Разбира се, най-добре е да ограничите такива храни до най-малко.

Консумирайте калий
Този химичен детайл може да бъде избран като „ противоотрова ” на натрия. Той контролира по натурален метод сърдечния темп и кръвното налягане. При едно проучване следили пациенти, страдащи от хипертония. Те били разграничени на две групи. Едната от тях консумирала естествена храна, а порциите на останалите били особено дообогатени с калий. След една година било маркирано сензитивно усъвършенстване в стойностите на кръвното налягане при цели 81 % от групата пациенти, консумирали повече калий.

Дишайте вярно
Бавното, умерено дишане е извънредно потребно за организма. Неслучайно медитациите при йогата се концентрират точно върху техниките на вдишване и издишане на въздух. Правилното дишане освен намалява равнищата на хормоните на напрежението в кръвта, само че и лимитира производството на ензима ренин, който е един от виновниците за нарасналото артериално налягане. Отделяйте най-малко по 5 минути дневно за дихателни извършения – заран след пробуждане и вечер преди лягане. Поемайте надълбоко и постепенно въздух, тъй че да го усетите по какъв начин изпълва белите ви дробове до дъно. След това издишайте постепенно, като се стараете да не мислите за нищо и да се освободите от неприятните мисли и непотребното напрежение.

Червено цвекло
Британски учени са провели изследване и са разкрили, че пациенти с нараснало кръвно налягане, които пият по към четвърт литър сок от цвекло на ден, се радват на положителни резултати в битката с хипертонията. Стойностите й спадат още през идващите 24 часа след изпиването на посоченото количество сок. Причината за това е, че аленото цвекло е цялостно с потребни витамини и минерали. По тази причина то е незаместим асистент на организма и при намален имунитет.

Кофеинът
Кофеинът стеснява кръвоносните съдове, като по този метод непосредствено спомага за повишение на кръвното налягане. 500 мг. кофеин покачват стойностите на кръвното налягане приблизително с към 4 пункта, като в случай че сте го поели заран резултатът трае съвсем през целия ден, а в случай че сте си изпили кафето по-късно – стойностите ще са леко повишени и през нощта.

Хранителни добавки
Коензим Q10, който се продава и в аптеките, спомага за намаление и нормализиране на кръвното налягане. Той форсира обмяната на веществата в организма и зарежда клетките с спомагателна сила.

Музика
Според опит, в който взели участие 28 пациенти с нараснало артериално налягане станало ясно, че тиха, успокояваща музика по половин час дневно оказва помощ за намаляването на кръвното налягане. Тази част от участниците, която била на музикална терапия единствено след една седмица намалила кръвното си налягане приблизително с към 3 пункта, а след месец – с малко повече от 4!
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР