Близо една четвърт от индийците между 15 и 24-годишна възраст

...
Близо една четвърт от индийците между 15 и 24-годишна възраст
Коментари Харесай

Една четвърт от младежите в Индия са без работа

Близо една четвърт от индийците сред 15 и 24-годишна възраст са били без работа през 2022 година, оповестява Quartz, като цитира данни на Световната банка.

Това е доста по-лошо показване спрямо други гъсто обитаеми страни в района.

Според отчет на Morgan Stanley Индия като най-бързо растяща стопанска система в света ще е главен мотор на растежа в Азия през идващото десетилетие. Важен фактор за това е тактиката на западните страни да диверсифицират вложенията си на континента и да понижават концентрацията им в Китай.

Експертите обаче виждат проблеми - ниското доверие в бизнес средата и намалялото външно търсене, както и тежката администрация могат да лишат страната от конкурентните ѝ преимущества, предизвестяват от Moody " s.

Всички тези провокации ще стават още по-големи през идващите години.

Заетостта на младежите в Индия е проблем още от преди COVID-19, само че продължава да тежи на стопанската система на страната и досега. Тя остава доста висока - 23,2% през предходната година. Пиковите равнища бяха през 2020 година - 30,6%.

Общата безработица също е с наклонност към повишаване.

Quartz отбелязва, че обстановката с младежите в Индия не е сходна с тази в други страни от района. Най-доброто съпоставяне е Индонезия. Тя също е в стадий на интензивно развиване на стопанската система си и има огромен обществен бранш, надзор на цените на съществени артикули и е отворена към задграничните вложения. Сблъсква се и със сходни проблеми по линия на индустриализацията, инфраструктурата и общественото неравноправие.

При нея обаче безработните младежи са съвсем на половина по-малко - 13% през 2022 година Тенденцията е устойчива - заетостта се покачва от години.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР