Близо един милион лева е общата сума за медийните пакети,

...
Близо един милион лева е общата сума за медийните пакети,
Коментари Харесай

Близо 1 млн. лева за медийни пакети на тези избори, двойно повече от предишните

Близо един милион лв. е общата сума за медийните пакети, които ще получат участниците в идните парламентарни избори. Точната сума на утвърдените от ЦИК пакети възлиза на 975 000 лева (с ДДС), се пресмята в обява на уеб страницата " Отворен парламент ", където обичайно следят от близко изборния развой.

Тази сума от близо един милион е съвсем двойно повече от парите, раздадени за медийно присъединяване на предходните парламентарни избори през 2017 година, когато общата стойност на медийните пакети е била 520 048 лева с Данък добавена стойност. Разликата се дължи главно не на броя на участващите субекти, а техния тип.

На предходните парламентарни избори медийните пакети са били разпределени сред 24 субекта, измежду които 7 партии, 8 обединения и 9 инициативни комитета. Според от 8 март т.г. за идните избори за утвърдени с право на медийни пакети 26 субекта - 18 партии, 7 обединения и единствено 1 предприемчив комитет. Работа е там, че медийните пакети за партиите и обединенията са по 40 000 лева, а за инициативните комитети за издигане на претенденти - по 5000 лева

Друга специфичност за идните избори е, че ГЕРБ, ВОЛЯ и НФСБ също ще получат медийни пакети, въпреки че са парламентарни партии с право на държавни дотации. Причината е, че и трите обединения се явяват на изборите в обединения с партии без дотации - ГЕРБ със Съюз на демократичните сили, а НФСБ и ВОЛЯ с още шест извънпарламентарни партии - Български земеделски народен съюз, Български либерален съюз " Радикали ", Радикалдемократическа партия, Обединена социалдемокрация, Българска социалдемократическа партия и Християндемократическа партия. Така обединението ГЕРБ-СДС ще получи 20 000 лева за медийно отразяване, а ВОЛЯ-НФСБ и ко - 30 000 лева От обединенията през 2017 година единствено 3 са имали цялостни пакети (т.е. общо 120 хил.лв.).

Според разпоредбите на Изборния кодекс, когато в обединението вземат участие и партии с право на държавна дотация, средствата за медийните пакети се дефинират съразмерно на каузи на партиите, участващи в обединението, които нямат право на държавна дотация.

Средствата за медийните пакети за сметка на държавния бюджет се употребяват за възнаграждение на другите платени форми на отразяване на предизборната акция посредством доставчиците на медийни услуги. Редът за даването и разходването на средствата за медийните пакети се дефинира от Централната изборна комисия в съгласие с министъра на финансите. В сряда ЦИК към този момент стартира да гласоподава първите решения за одобрение на контракти сред партии и медии за отразяване по време на изборите.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР