Близо един милион и шейсет и осем хиляди пенсионери са

...
Близо един милион и шейсет и осем хиляди пенсионери са
Коментари Харесай

НОИ: Малко над милион българи са ощетени от по-малки пенсии

Близо един милион и шейсет и осем хиляди пенсионери са получили по-малка сума за януари спрямо декември предходната година, заяви шефът на Национален осигурителен институт Ивайло Иванов пред депутатите от обществената комисия.

Той обясни, че става дума за размера на пенсията, която макар прилагания по-голям коефициент от 1,35 за всяка година застрахователен стаж, не компенсира сумата давана като коронавирус добавка. И напомни, че през декември тя е била 120 лева, а през януари е 60 лева

Иванов уточни, че за към 668 хиляди пенсионери с пенсии за застрахователен стаж и възраст нарастването в безусловно изражение е по-малко от 60 лева И по този начин през януари се получава понижение в общата сума от пенсия и от COVID-добавката.

Това е повода за понижението в пенсиите за застрахователен стаж и възраст, отпуснати при изискванията на повърхностен застрахователен стаж или за към 109 хиляди лица. Иванов уточни, че те ще получат с 0, 50 лева по-малко от сумите, получавани през декември.

Другата огромна група са пенсионерите с пенсии за неработоспособност, които заради общо заболяване са с трайно понижена продуктивност. Това са към 206 хиляди лица и за тях понижението на сумата също е под един лев. Относно обществените пенсии за напреднала възраст, Иванов регистрира, че през декември са получили 268 лева, а януари - 230 лева

Управителят на Национален осигурителен институт заяви, че е изчислен какъв брой ще е нужният запас, с цел да се покрие тази разлика сред декемврийските и януарските пенсии. По думите му сумата е 17 млн. лева

„ Политическото решение и воля е през януари пенсионерите да не получат по-малко от това, което са получили през декември. Тази воля остава безапелационна и ще осъществим това свое заричане. Средствата за това има в бюджета и към този момент преведени на Националния застрахователен институт. Още другата седмица ще бъде гласуван текст, допълнение към закона, който ще направи допустимо компенсиране на тези пенсионери, които са получили по-малка сума през януари, с пенсиите през февруари.”

Това пък съобщи пред БНР вицепремиерът, министър на стопанската система и промишлеността и водач на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова.

Тя изясни, че грешката е зародила във формула, която Национален осигурителен институт ползва.

Нинова уточни още, че мораториумът върху цените на тока е нужен, с цел да бъдат готови ограничения да се спре фрапантното нарастване.

„ Ако от първи януари за битовите консуматори бяхме разрешили един фрапантен скок, голям брой фамилии нямаше да могат да си го разрешат. Ако сме подготвени с ограничения преди март, мораториумът ще бъде вдигнат по-рано”, акцентира тя.
Свързани вести Шефът на Национален осигурителен институт изясни за по-ниските пенсии през януари Атанасова: Добавките към пенсиите да се извадят от Национален осигурителен институт Кога Национален осигурителен институт ще компенсира пенсионерите? Говори министърът на финансите Асен Василев
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР