Близо един милион българи смятат, че коронавирус не съществува и

...
Близо един милион българи смятат, че коронавирус не съществува и
Коментари Харесай

Бил Гейтс може да пропусне България. Българите масово са чипирани.


Близо един милион българи считат, че ковид не съществува и това е международна машинация. Милиони други имат вяра в други конспирации. Откъде се пръкнаха толкоз доста конспиролози в България? Отговори от Веселин Стойнев.

Бил Гейтс стоял зад пандемията - в това имат вяра мнозина

Коментар от Веселин Стойнев:

Пандемията от Ковид-19 разболя освен телата ни. Тя сподели и какъв брой заболели са мозъците ни. Потресаващи са данните за настройките на българите по отношение на тайните теории към ковид от представителното проучване на " Тренд ", извършено при започване на ноември по поръчка на в. " 24 часа ".
Редакцията предлага
В какво имат вяра българите?

Според него цели 52% от българите, считат, че коронавирусът е изкуствено основан. А това е с 10% повече, в сравнение с през юни. Днес за 40 на 100 от популацията вирусът даже е биологично оръжие, основано за да се понижи популацията на планетата! От 14% през юни на 21% през ноември пък е скочил делът на тези в България, които имат вяра, че Бил Гейтс стои зад пандемията, с цел да може да чипира хората дружно с имунизациите и по този начин да ги управлява. А 12% даже считат, че коронавирусът се популяризира непосредствено през 5G мрежата. Почти всеки четвърти пък е уверен, че въобще няма ковид - това е международна машинация.

Още по-притеснително е, че тези високи дялове са еднообразно годни за всички - млади и остарели, високо и ниско образовани, жители и селяни. Изследователите от " Тренд " споделят, че няма разлики по социално-демографски профил. Единствено висшистите, и то едва-едва, са с по-малки дялове измежду конспиролозите.

Факт е, че пандемията отключи високи равнища на подмолно мислене в световен мащаб. Истерията против 5G технологията също обзема немалка част от хората по света. В интернет и обществените мрежи, където се популяризират голям брой тайни теории, информацията тече свободно и напряко ни залива. Там няма престижи или е елементарно да се повдигнат подправени такива, а общуването е доминирано от виртуални групи по ползи - по този начин доста елементарно се надуват балони от еднотипни вярвания.

В България обаче наподобява има още доста и преплитащи се предпоставки, с цел да се получи подобен изразителен таен български профил.

Една част от хората са склонни към пределно елементарни пояснения за всичко. Дори колкото по-голямо и мъчно обяснимо е едно събитие, толкоз по-просто би трябвало да го схващаш. Иначе то ти основава освен когнитивен, само че и екзистенциален проблем - страхуваш се от него. А тайното пояснение дава изясненост и уют - като приемеш, че Ковид-19 е плод на международен скрит план, хем си схванал нещата " от - до ", хем си ги овладял - " това е ситуацията, няма какво да се направи ".

Разбира се, с цел да имаш тайна настройка, ти изначално си " дребен човек ", изправен против и тъпкан от " огромните " - държавни управления, фармацевтични корпорации, хай тек милиардери… Какво въобще можеш да направиш против тях - нищо, с изключение на да не им вярваш и да ги разобличаваш, че им " знаеш играта ". За теб няма престижи - министър председатели, лекари - най-малкото, можеш да си избереш различни такива: кеф ти Борисов - кеф ти Меркел, кеф ти Мутафчийски - кеф ти Мангъров… На съседа вярваш малко повече, че е пред очите ти, но не чак толкоз, тъй като " и той един измамник ", а във Facebook приятелите с друго от твоето мнение просто ги разфрендваш.

Милиони българи имат вяра в тайни теории

Генерално видяно - на никого не вярваш. Затова въобще не можеш да си представиш, че в една обстановка и двамата може да печелят, та нали когато единият печели, би трябвало да е за сметка на другия! В този ред на мисли - мъчно е да приемеш, че в случай че единият не пострада, може и другият да не пострада. Поради това и носенето на маски се оказва сложна задача, даже единствено като акт на взаимност.

Така този всезнаещ профан и безверен на никого страхливец, скрил се от всички под черупката си, само че подготвен гордо да размаха междинен пръст на целия свят, е едно надълбоко асоциално създание. От него надали може да се чака сериозен принос към нацията, демокрацията и БВП-то на страната. И колкото повече стават тези хора, толкоз по-зле ще са всички дружно на тази територия.

Защо в България има толкоз доста конспиролози?

Но за какво са толкоз доста - може би България още е в плен на патриархалния свят и това е опозиция против модернизацията и глобализацията даже, разкрач сред рода и обществото? Едва ли, този преход го правим от дълго време и не може в този момент да откриваме по-големи равнища на декаданс отпреди.

По-скоро налице е резултат от нещо друго: тоталния срив в качеството на всеобщото обучение. Като ти кажат, че си функционално необразован съгласно проучванията на PISA, това не значи единствено, че не разбираш какво четеш - а че елементарно може да ти се вмени какво въобще да разбираш, доколкото така и така не разбираш. А модерното обучение сякаш е призвано да образува независимо и сериозно мислене - уви, в България това е разкош, непокътнат основно за елитните учебни заведения, и то надали на всички места.

Избуяващото подмолно мислене е резултат и от превзетата и покварена медийна гласност, където еднопорядково съжителстват неистини и обстоятелства, агитация и обосновка, долнопробност и честност. Добрата публицистика е изтикана по островите, а в блатото всеобщият четец, слушател и фен става все по-безкритичен, всеяден и манипулируем. И няма за какво една такава немислеща тръстика да се плаши от чипиране - към този момент е чипирана, процентите го демонстрират.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР