Близо двойно са се увеличили случаите на Лаймска болест у

...
Близо двойно са се увеличили случаите на Лаймска болест у
Коментари Харесай

Двойно са скочили случаите на Лаймска болест у нас спрямо 2022 г.

Близо двойно са се нараснали случаите на Лаймска болест у нас по отношение на предходната година. Това разяснява основният държавен здравен контрольор доцент доктор Ангел Кунчев пред Нова телевизия.

По думите му причина за това е дългият пролетен сезон, при който се е нараснала ниската растителност. Здравните управляващи са очаквали сходна развръзка. Само за последната седмица случаите на евентуално рисковата болест са 8 - с 5 повече от предходната седмица.

" Имаме три случая на Марсилска тресчица, имаме един на Ку тресчица. Не са някакви стряскащи числа, само че в случай че ги съпоставим с предходната година, има растеж, съвсем двоен ", изясни доцент Кунчев.

Според него пръскането срещу инсекти би трябвало да става през април или май, с цел да бъде най-ефективно.

От позиция на вирусите лятото у нас протича относително умерено, уточни доцент Кунчев. В международен мащаб обаче картината била радикално друга.

" Само за един месец случаите на холера в света са 57 хиляди. От тях 399 са смъртни. Те са в много страни - главно в Южна Африка, Близкия Изток и Азия ", уточни специалистът, като посочи, че персоналната хигиена е от изключителна значимост.
 Най-големият риск при захапване от кърлеж е лаймска болест
Най-големият риск при захапване от кърлеж е лаймска болест

Очаква се повишение на заболеваемостта
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР