Близо две трети от германците, анкетирани във връзка с встъпването

...
Близо две трети от германците, анкетирани във връзка с встъпването
Коментари Харесай

2/3 не възлагат надежди на Олаф Шолц за повече от един мандат

Близо две трети от германците, интервюирани по отношение на встъпването в служба на новия канцлер на Федерална Република Германия Олаф Шолц, считат, че той ще остане на поста единствено един мандат. Това сочат данни от проучване на социологическата организация YouGov, направено по поръчка на ДПА.

20% от интервюираните чакат " светофарната " коалиция на Германската социалдемокатическа партия, " Зелените " и Свободната демократическа партия отпред с политик от ГСДП да се разпадне преди идващите избори. 44 на 100 считат, че Шолц ще остане на поста четири години, само че няма да бъде избран отново и единствено 16% чакат Шолц да получи и втори мандат. Едва 1,3 на 100 от участвалите в допитването са на мнение, че Шолц ще остане канцлер също толкоз дълго, колкото и предшественичката му Ангела Меркел, която беше канцлер в продължение на 16 години.

63-годишният Шолц няколко пъти е казвал, че преглежда своята трипартийна коалиция като дълготраен план, разпрострян се оттатък сегашния мандат.

Бивш финансов министър и вицеканцлер при ръководството на Меркел, Шолц даде обещание да се оправи самоуверено с идните провокации и сподели, че " Германия може да полети ". Но под една четвърт от германците (22 на сто) чакат огромни промени, съгласно ЮГав.

Общо 51% имат вяра, че " светофарната " коалиция няма да донесе огромни промени в страната, а 16 на 100 не чакат никакви промени. 11% нямат мнение.

Отчетливо болшинство от 55 на 100 от интервюираните са задоволени от работата на Меркел като канцлер. Само 38% от участвалите в допитването не са удовлетворени, а 7 на 100 не са дали мнение.

Днес новоизбраният състав на долната камара на немския парламент би трябвало да избере Олаф Шолц за канцлер, а Ангела Меркел ще напусне политическата сцена. Вотът в Бундестага ще е скришен и ще премине без диспути. Той е условност, откакто ГСДП на Шолц, победила с дребна преднина на изборите в края на септември, контракти коалиция със " Зелените " и СвДП.

След гласуването в Народното събрание Шолц и неговият кабинет от 16 министри - 7 от ГСДП, 5 от " Зелените " и 4 от СвДП, ще положат клетва пред президента Франк-Валтер Щайнмайер. Новото държавно управление сложи оправянето с пандемията от ковид и борбата с климатичните промени в центъра на политиката си.

Очаква се Меркел публично да се отдръпна в 15 ч., като съобщи поста на Шолц, който през последните 4 години беше неин заместител.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР