Близо две трети от европейците одобряват подкрепата за Украйна. Не

...
Близо две трети от европейците одобряват подкрепата за Украйна. Не
Коментари Харесай

Едва 48% от българите одобряват подкрепата за Украйна


Близо две трети от европейците утвърждават поддръжката за Украйна. Не и в България - там утвърждението е от едвам 48%. Какво демонстрират новите данни на проучването " Евробарометър "?

 

е измежду страните в Европейски Съюз с най-високо отрицание на ограниченията против. Останалите страни, в които жителите се усещат по сходен метод, са Гърция, Кипър и Словакия. Данните са от последното есенно проучване " Евробарометър " на Европейския парламент. 

Ниско утвърждение за направеното

България и Гърция са страните в Европейския съюз с най-ниско утвърждение за оказаната европейска поддръжка за Украйна. Едва 48% от популацията на двете балкански страни са удовлетворени от направеното, при 74% приблизително за Европейски Съюз.
Редакцията предлага
На другия полюс по утвърждение се нарeждат Швеция (97%), Финландия (95%), Нидерландия (93%), Португалия (92%) и Дания (92%).

Същевременно 49% от – да вземем за пример налагането на наказания против Москва. И по този индикатор страната се подрежда на едно от последните места измежду 27-те членки на Европейски Съюз. България е изпреварена по отрицание само от Кипър (48%), Словакия (47%) и Гърция (46%). Средно 73% от жителите на Европейски Съюз са удовлетворени от европейската реакция.

Българите са недоволни и от координацията в Европейски Съюз

По-малко от половината интервюирани българи - 41% утвърждават и координацията сред страните-членки на Европейски Съюз за справяне с последствията от рецесията в Украйна. На същото равнище е Словакия, като по-малко задоволени има единствено в Кипър (40%) и в Гърция (34%). Южната съседка на България е най-недоволна от координацията в Европейски Съюз – 61%. За съпоставяне - половината от българите (50%) са дали подобен отговор.

Близо две трети от жителите на Европейски Съюз (65%) считат, че животът им ще се промени поради войната. Това съставлява нарастване с 4 % по отношение на интервала април/май 2022 година.

Членството в Европейски Съюз

Общо 72% от европейците считат, че страната им печели от участието си в Европейски Съюз, като най-често те акцентират приноса на Общността за поддържане на мира и укрепването на сигурността. В България делът на доволните от участието в Европейски Съюз е 60 %, до момента в който 27% считат противоположното. Единствено в Австрия (55%) има по-малко уверени в изгодата от участието. 

Най-голямо нарастване на позитивните отговори за участието в Европейски Съюз се следят в Латвия, Литва, Естония и Нидерландия. От Евробарометър показват възможната връзка сред този скок и войната в Украйна.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР