Близо две трети от българите (62%) считат, че войната в

...
Близо две трети от българите (62%) считат, че войната в
Коментари Харесай

Две трети от българите на мнение, че войната в Украйна и високите цени на енергията ще ускорят зеления преход

Близо две трети от българите (62%) смятат, че войната в Украйна и високите цени на силата ще ускорят зеления преход. 80% показват, че в случай че не понижим фрапантно потреблението на сила и артикули през идващите години, ще вървим към световна злополука. Това са част от резултатите от последното годишно изследване на климата, извършено в ЕС-27 от Европейската капиталова банка през август 2022 година

65% са на мнение, че замърсяващите артикули и услуги, като пътуването със аероплан и със спортни транспортни средства (SUV), би трябвало да бъдат облагани с по-високи налози, с цел да се отчетат техните екологични разноски. Цените на силата да бъдат обвързани с потреблението, желаят 66% от интервюираните българи.

След година на провокации, в която нашествието на Русия в Украйна провокира продължаваща енергийна рецесия и форсира инфлацията в цяла Европа, и лято, белязано от рекордни горещини и суши, българите още по-остро осъзнаха въздействието на изменението на климата и неотложността, с която те би трябвало да работят.

Ако до предходната година най-големите провокации са свързани с пандемията от COVID-19, в този момент преобладаващи са опасенията за инфлацията – 52 на 100 от допитаните показват растящите цени като своя съществена грижа, до момента в който междинният за Европейски Съюз % е 36.

Междувременно 80% от българите споделят, че усещат резултатите от изменението на климата върху всекидневието си (3 пр.п. повече спрямо 2021 г.). 80% считат, че в случай че не понижим фрапантно потреблението си на сила и артикули през идващите години, с цел да разгадаем енергийната и климатичната рецесия, ще вървим към световна злополука. В същото време 87% са уверени, че държавното управление реагира прекомерно постепенно, а единствено 34% са уверени, че България ще успее да понижи доста въглеродните си излъчвания до 2030 година

Аналогични са резултатите от допитването на Европейска инвестиционна банка и в останалите страни членки на Европейски Съюз. Близки до оценките на българите са тези на белгийците. 63% от тях са на мнение, че войната в Украйна и последствията от нея ще ускорят зеления преход. Въпреки енергийната и инфлационната рецесия, повече от половината белгийци (54%) считат изменението на климата и утежняването на околната среда за две от трите най-големи провокации, пред които е изправена страната.

83% споделят, че в случай че не понижим фрапантно потреблението на сила и артикули през идващите години, ще вървим към световна злополука, а 61% от допитаните желаят по-значително данъчно облагане върху артикули и услуги, които замърсяват околната среда. 56% са за индексиране на цените на силата по отношение на равнището на ползване на домакинство.

Най-категорични обаче, са хърватите. 81% от тях, повече в сравнение с във всяка друга страна от Европейски Съюз, са на мнение, че съветската инвазия в Украйна ще форсира зеления преход (15 пр.п. повече от междинните стойности за Европейски Съюз от 66%). 88% от допитаните споделят, че в случай че не понижим фрапантно потреблението на сила и артикули през идващите години, ще вървим към световна злополука. 68% желаят мощно замърсяващите артикули и услуги да бъдат облагани с по-високи налози, а 63% желаят огромните потребители на сила да заплащат повече. За 74% от популацията на Хърватия покачването на цените е съществена грижа.

Европейска инвестиционна банка разгласява резултатите от климатичното изследване за 2022 година в сериозен миг, тъкмо преди Конференцията на Организация на обединените нации за изменението на климата през 2022 година (COP27), която ще се организира в Шарм Ел Шейх, Египет, от 6 до 18 ноември 2022 г.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР