Близо две години след като трите големи телекома у нас

...
Близо две години след като трите големи телекома у нас
Коментари Харесай

Парадокс: ВАС обяви 5G търговете за незаконни, търси се изход от ситуацията

Близо две години откакто трите огромни телекома у нас – А1, " Виваком " и " Теленор " (днес " Йетел " ), купиха от страната за 13.4 млн. лева. радиочестотен диапазон за създаване на 5G мрежите си, Върховният административен съд (ВАС) се произнесе, че решението за оповестяването на търга е взето в нарушаване на административните процедури от Комисията за контролиране на известията (КРС).
Прочетете още
Това значи, че търговете са противозаконни. Сега регулаторът би трябвало да откри метод по какъв начин да извърши правосъдното решение, въпреки и при приключен факт, откакто трите телекома още от лятото на 2021 година са оползотворили радиочестотния си запас и са пуснали 5G услуги за потребителите си.

Съдът на процедура споделя на КРС да съблюдава условието да организира публично разискване на желанието си да ограничи предлаганите за продажба радиочестотни ленти. Макар КРС през януари 2021 година да е разменила писмена преписка по този проблем със заинтригуваните страни, официално не е изготвила умишлен план на решение, който да бъде оповестен и дискутиран.

" Извършваме разбор с оглед осъществяването на правосъдното решение при отчитане на ползите на потребителите и ефикасното прилагане на спектъра ", обявиха от Комисията за контролиране на известията пред Mediapool. И допълниха, че ще сторят това в най-скоро време.

Казусът

През февруари 2021 година КРС обяви търг за три разрешителни за 5G мрежи. Този търг в началото не се състоя, защото комисията реши да разпредели административно трите отрязъка според импортираните заявки. Това бе обжалвано от " Виваком " и КРС анулира решението за административното разпределение на трите ленти. После търгът се състоя и трите телекома получиха отрязъците, които желаеха в честотния диапазон 3500-3800 MНz. " Теленор " взе най-ниската лента - тази в спектъра 3500-3600 МНz. А1 извоюва междинния честотен откъслек, а " Виваком " – най-високият, предава " Медияпул ". 

Дружеството " Мобилни различни връзки " АД (МАК), което е взело участие в писмената преписка на КРС за желанието ѝ да ограничи 5G разрешителните, обаче апелира решението на регулатора за ограничение на лицензите. Любопитно е, че интерес към честотния набор за създаване на 5G мрежи са декларирали единствено А1, " Виваком " и " Теленор ", само че останалите трима участници в консултациите (МАК, " Ти ком " и Браншова асоциация на българските телекомуникационни оператори (БАБТО), не са били съгласни да се дават единствено четири ленти в диапазона 3400-3800 Мнz, в който в действителност на финала остават три отрязъка, като отпада най-долната лента. Те са имали друго предложение за разпределение на наличности запас, само че то не е взето поради от КРС.

Претенциите на МАК са, че комисията не е спазила административните условия за осъществяване на публично разискване на проекта за съответен брой лицензи. Освен това оспорваното решение не е оповестено в Държавен вестник, каквото е условието. Липсват и претекстове към документа, които съгласно КРС може да е условност, само че са наложителни.

Какво споделя съдът

Първо през април 2022 година Административният съд София-област взема решение в интерес на жалбоподателя, само че трите телекома, които са закупили 5G честоти, стачкуват пред Върховния административен съд. Миналия понеделник обаче той потвърждава решението на предшестващата го инстанция. Фактически дефинитивно се анулира решението на КРС за ограничение на предлагания радиочестотен запас и процедурата се връща на стадия, в който Комисията за контролиране на известията е трябвало да организира публични съвещания и на база на изказаните в тях мнения да вземе стимулирано решение за ограничението на предлагания радиочестотен диапазон.

Предстои да се види по какъв начин ще подходи КРС в обстановката на към този момент продадени честотни ленти и построени в техния обсег мрежи.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР