Близо два месеца ще се разчистват щетите от погрома след

...
Близо два месеца ще се разчистват щетите от погрома след
Коментари Харесай

Доброволците в бедствието: Ринат кал, помагат на хората, спасяват животни

Близо два месеца ще се разчистват вредите от погрома след опустошителния проливен дъжд и преливането на река Стряма, само че цялостното възобновяване на засегнатите карловски села ще отнеме най-малко една година, казват  екипите, които работят на терен. Четвърти ден локалните хора се борят с последствията от големите количества вода, поради които река Стряма излезе от коритото си и заля десетки къщи, улици и пътища.

От първия ден на бедствието на терен в помощ на популацията в региона на Карлово са и десетки доброволци , които сами са се организирали и са приистигнали тук. Помагат наред с военни, служители на реда, спасители и горски. 

Доброволците от Асоциация на доброволците в Република България /НАДРБ/ от неделя се трансферираха да оказват помощ в преодоляването на наводнението в община Марица. Екипите са в село Слатина дружно с доброволците от Доброволно формирование за преодоляване на бедствия София.

Заедно със чиновници на кметството в Слатина разнасят чаршафи, одеяла, вода. Военнослужещи оказват помощ да се изрива наслоената по улиците и тротоарите кал, поетапно се чистят дворове и постройки, само че хората напредват постепенно.

На терен на хората в село Трилистник пък оказват помощ екипите на Доброволно избавяне - Пловдив. Продължават да прииждат доброволци, а картината продължава да е апокалиптична. 

Десетки доброволци и служащи от разнообразни компании - " Автомагистрали ", Горското стопанство в Смолян и други с тежка техника работят и разчистват големите наноси и дървени трупи, които тук-там стигат до над 2 метра, оповестява Българска национална телевизия.

Десетки товарни машини - багери, самосвали и булдозери - бяха превозени до карловското село, което едно от най-засегнатите от наводненията, оповестява БНР. Усилията на спешните екипи са ориентирани най-много в разчистването на струпаната с тонове дървесина в центъра на селото. Започна и обходът на потърпевшите къщи, с цел да бъдат разказани вредите.



Разрушеният мост в центъра на Слатина на процедура е спрял тежката дървесна маса , влачена от локалната река, която е приток на Стряма. Пътят е отвеян. Да бъде разчистен този регион, е доста значимо, тъй като е връзката с най-пострадалата част на селото. Сега достъпът става по няколко пешеходни мостчета. Около 20 къщи са необитаеми, тинята в дворовете и постройките е към метър.

 Снимка: НАДРБ

74-годишната Сема Рашкова е съумяла да се избави оттова.

" Тук ми е затрупано пред къщата и не мога да вляза. Още вода тече. Няма и къде да изринем калта... Две нощи и един ден валя непрестанно. Изведнъж пристигна вълна от 2-3 метра, напряко щеше да ни удави. Качихме се чак на тавана ", споделя старата жена пред екипа на БНР.

Хората в Слатина споделят, че селото описват, че са подавали сигнал за обрасналата с дървета река Стряма преди наводнението, само че ограничения не са били подхванати.

 Снимка: НАДРБ

" Между Слатина и Розино мостът над р. Стряма е разкъсан и за това са отговорни от РИОКОЗ - идваха, снимаха дърветата, цялата река беше обрасла, щяха да ги режат и там стана същото като тука ", свидетелстват локалните. Ток тук има тук-там, само че водата не е годна за пиянство.

 Снимка: НАДРБ

За да не се провокират екологични произшествия, тъй като има умрели животни, екипи от няколко области ги изнасят , изясни министърът на земеделието Явор Гечев. А значително доброволци отидоха в карловските села, с цел да избавят особено оживелите животни - котки, овце, кучета, които не са били вързани на синджир в дворовете. Техни фотоси, публикувани във Facebook, демонстрират и трупове на животни в Каравелово - удавени кокошки и кучета, чиито стопани не са отвързали при прииждането на вълната, като по този начин не са им дали късмет да се спасят.



Доброволката Мария Иванова театралничи със избавено кученце и споделя, че хората повече питат за храна за животните им, оживели от вълната, в сравнение с за себе си.



Националното съдружие на сираците в България (НССБ) ще помогне с образователни принадлежности на децата от бедстващите села в община Карлово . Това заяви за Българска телеграфна агенция ръководителят на организацията Слави Михайлов, ръководител на организацията. Сдружението пренасочва почналата преди дни обичайната акция " Отново на учебно заведение " в поддръжка на учениците в този район. " Призоваваме всеки, който може да помогне на хората в селата Розино, Слатина, Столетово и Каравелово, да го направи. Няма по какъв начин на фона на бедствието ние да останем безразлични ", разяснява Михайлов.

 Снимка: НАДРБ

В Богдан, Каравелово и Слатина към този момент работят 69 тежки машини - техниката е на АПИ и военните

Започна дейната работа по третия стадий на дейностите, свързани с превъзмогване на следствията от бедствието, което споделя региона на Карлово. Това е активността по почистване, по подсилване и обезопасяване, както и някои ремонтни действия. За тази цел са нужни техника и хора, заяви на брифинг в едно от потърпевшите села - Слатина регионалният шеф на Пловдив Ангел Стоев.

" В селата Богдан, Каравелово и Слатина през днешния ден тежките машини към този момент са 69. В момента в село Каравелово работят 10 фадроми, 12 самосвала, 6 верижни багера, 2 камиона със щипка, 60 доброволци и 60 бойци. В село Богдан работят 10 фадроми, 1 верижен трактор, 5 самосвала, 4 верижни багера, 1 камион със щипка, 20 доброволци, 93 бойци. В село Слатина работят 5 багера, 2 фадроми, 8 самосвала, 2 камиона със щипки, 40 бойци, 10 горски служащи и 25 доброволци ", изясни Стоев, осведоми Българска национална телевизия.

" От сутринта са докарани 15 камиона, 6 комбинирани багера, 40 души от Националното толуправление - доброволци и 30 индивида от " Автомагистрали ", които към този момент са разпределени и работят на терен. Очаква се да пристигна и още техника. Помага се и в разчистването на дигите на реката ", съобщи Иво Иванов - ръководител на УС на АПИ.

 Снимка: НАДРБ

" Всички хора с потърпевши домове са подслонени. Всеки ден се приготвят нужните порции с храна и 30 000 бутилки с вода. Работят комисиите, които разказват вредите по частните парцели и по общинската и държавна инфраструктура. Виждате, когато страната с всичките ѝ институции - армията, хората и локалната власт сме дружно, нещата се случват ", изясни Емил Кабаиванов - кмет на Карлово.

" ОД на МВР-Пловдив се отнася с цялостна съпричастност към потърпевшите от естественото злополучие на територията на община Карлово. От първия ден екипи на РУ-Карлово реагираха незабавно. На първо място, с изключение на обезпечаване на публичния ред, подкрепиха и локалното население както в избавителни действия, по този начин и в обезопасяване на срутените мостове на територията на обитаемоте места ", съобщи комисар Костадин Костов, шеф на Охранителна полиция - Пловдив.

 Снимка: НАДРБ

По думите му екипи на полицията от Пловдив денем и през нощта подсигуряват публичния ред, с цел да не се позволяват обири и мародерски прояви в домовете, които са необитаеми от притежателите им, както и в раздаването на храна, обезпечени от общината и от страната. Към момента няма постъпили сигнали за обири от потърпевшите домове, добави комисар Костов.

Горското стопанство в Смолян също се ангажира да изпрати два камиона с щипки и два багера. Получена е помощ и от " Напоителни системи " - Сливен - изпратили са екскаватор в Трилистник, който да работи по възобновяване на скъсаната дига на Струма.

 Снимка: НАДРБ
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР