Близо до руското село Даргавс е разположен странен некропол, носещ

...
Близо до руското село Даргавс е разположен странен некропол, носещ
Коментари Харесай

Тайната на некропола в Даргавс - Градът на мъртвите

Близо до съветското село Даргавс е ситуиран чудноват некропол, носещ злокобното име Градът на мъртвите.
 Боди Гоуст: призрачният град на Калифорния
Призрачният град на Калифорния

Любопитна туристическа атракция

На пръв взор мястото е даже приветливо - наподобява на средновековно населено място, осеяно с дребни бели къщички, ситуирани на тревист рид. Но в случай че човек се вгледа деликатно ще забележи, че мястото е безлюдно и изпълнено с мистериозна тишина.

Сгушен в безлюдно кътче на Кавказките планини, некрополът е едно от най-загадъчните места в Русия. Простиращ се на повърхност от 17 км, той е формиран от към 100 антични каменни крипти, датиращи отпреди към 500 години, в които се обитават тела на мъртви хора. Намира се на територията на Република Северна Осетия-Алания.

В тези самобитни жилища предците на живеещите в долината осетинци са погребвали своите близки, дружно с движимостите им. Всяка крипта е била предопределена за семейство или клан, където са погребвани всички членове. Вътре към момента могат да се видят черепи и кости. Смята се даже, че когато усещал, че краят му наближава, последният член на фамилията влизал непринудено в фамилната крипта и е чакал гибелта си. Оттам идва и поверието на локалните поданици, че тези, който влезле в погребалното място, няма да се върне.
 Снимка 619521

В някои от гробниците са открити структури, наподобяващи лодки. Никой не знае за какво дървените структури са били сложени там, защото в близост не е имало плавателни водни басейни. Една от теориите твърди, че хората са вярвали, че мъртвите би трябвало да прекосят река, с цел да доближат до парадайса.

На някои места се виждат и кладенци. Местните митове описват, че откакто погребвали околните си, осетинците пускали монета в кладенеца. Ако монетата попадала на камък на дъното, това означавало, че душата на почиващия е достигнала парадайса.
 Снимка 619522

И макар многото предания, които се носят към произхода и смисъла на мястото, историците считат, че жилищата са издигнати по време на чумната зараза сред XVI и XVIII в., обхванала близкото село. В тях са изолирани засегнатите от заболяването. Съобщава се даже, че болните непринудено се подлагали на карантина, с цел да се предотврати разпространяването на епидемията.

Криптите са издигнати в античен нахски жанр. По-големите от тях се отличават с оребрени извити покриви и подострен връх, а по-малките са с плосък покроив. Стените са построени от каменни блокове, евентуално споени с варовик. Най-високите гробници доближават от два до четири етажа.

В задната част на комплекса се издига кула, за която се твърди, че е издигната, с цел да бди над почиващите души.
 7 забележителни исторически обекта, които към този момент мъчно може да посетим
7 забележителни исторически обекта, които към този момент мъчно може да посетим

Защо се стигна до рестриктивните мерки и възбраните

Въпреки че пътят до мястото е неуместен и относително рисков, може да се стигне до него с автомобил, написа Stars Insider. Посетителите имат опция да се изкачат до върха на наблюдателната кула и да прегледат някои от криптите, макар че множеството са непрекъснато затворени. И да зърнат някои от злокобните скелети.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР