Близо деветдесет хиляди души в САЩ са диагностицирани с болестта

...
Близо деветдесет хиляди души в САЩ са диагностицирани с болестта
Коментари Харесай

Смартчасовниците могат да открият болестта на Паркинсон седем години преди клиничната диагноза

Близо деветдесет хиляди души в Съединени американски щати са диагностицирани с заболяването на Паркинсон всяка година, съгласно изследване през 2022 година Фондацията на Паркинсон споделя, че има внезапно повишаване от 50% спрямо предходните оценки на шестдесет хиляди годишно.

Болестта на Паркинсон е прогресивно невродегенеративно заболяване, което предизвиква несъзнателно трептене на избрани елементи на тялото, мудни придвижвания и твърди и негъвкави мускули съгласно Националната здравна работа (NHS).

Ново изследване твърди, че неврологичните болести към този момент могат да бъдат открити посредством смартчасовници седем години преди признаците да стартират да се демонстрират.

Смартчасовник с изкуствен интелект

Учените събираха данни в продължение на седем години от високотехнологичния часовник, работещ с изкуствен интелект, като измерваха скоростта на придвижване на участниците в проучването.

Изследването е извършено във финансирания от Съвета за медицински проучвания Изследователски институт за деменция в Обединеното кралство към университета в Кардиф под управлението на доктор Катрин Пил, помощник на Съвета за медицински проучвания.

Учените са съумели да предскажат тъкмо резултатите благодарение на изкуствен интелект, написа в изказване на UK Research and Innovation.

Използвайки ИИ, екипът проучва данни от 103 712 души, носещи смартчасовници, и следи скоростта им на придвижване за една седмица сред годините 2013 и 2016 година

Учените откриха, че ИИ им разрешава да събират по-точни данни спрямо всеки различен рисков фактор при идентифициране на ранни признаци на болестта.

Проучването разреши на учените да основат „ инструмент за скрининг “, кадърен да разпознава лица, които по-късно ще развият заболяването на Паркинсон.

„ Това би разрешило откриването на разстройството на доста по-ранен стадий, в сравнение с разрешават сегашните способи “, показва организацията.

Ранно разкриване

Ръководителят на проучването, доктор Синтия Сандор отбелязва, че данните от смартчасовниците са елементарно налични и евтини.

„ Към 2020 година към 30% от популацията на Обединеното кралство носи смартчасовници “, споделя тя, „ благодарение на този вид данни евентуално бихме могли да идентифицираме човеци в доста ранните стадии на заболяването на Паркинсон измежду общото население “.

Болестта предизвиква освен физиологични, само че и психически признаци, в това число меланхолия и тревога, проблеми с равновесието, загуба на подушване, бодърствуване и проблеми с паметта, споделя NHS.

Като оказва помощ на хората да откриват отличителните признаци на заболяването на Паркинсон на ранен стадий посредством налични и надеждни средства, това ще разреши на медицинските експерти да се намесят, преди заболяването да аргументи огромни увреждания на мозъка.

„ Болестта на Паркинсон визира кафези в мозъка, наречени допаминергични неврони, ситуирани в област на мозъка, известна като субстанция нигра. Причинява двигателни признаци като тремор, вдървеност и закъснение на придвижването “, споделя се в изказване на откривателите.

Обикновено диагнозата се слага, когато се следят признаците и до момента в който болестта бъде разпознато, „ повече от половината кафези в субстанция нигра към този момент ще са умрели “, споделят откривателите.

Проучването демонстрира, че една седмица събрани данни могат да предскажат събития до седем години в бъдеще. С помощта на резултатите учените са в положение да разработят скъп инструмент за скрининг, който подкрепя ранното разкриване на невродегенеративни болести.

„ Това има последствия както за научните проучвания, за възстановяване на набирането в клинични изпитвания, по този начин и за клиничната процедура, като разрешава на пациентите да имат достъп до лекуване на по-ранен стадий, когато такива лекувания станат налични “, сподели тя.

Сега учените съпоставят данните, взети от група участници, които към този момент са били диагностицирани с Паркинсон, с друга група, която е получила диагноза след събирането на данните от смартчасовника седем години по-късно.

Изследователите акцентират, че би трябвало да бъдат проучени и извършени повече научни проучвания по света, с цел да се ревизира равнището на акуратност на новите открития.

Проучването е оповестено на 3 юли в Nature Medicine.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР