Близо десет дни преди избора на председател на най-големия окръжен

...
Близо десет дни преди избора на председател на най-големия окръжен
Коментари Харесай

Защо изборът за шеф на Софийския градски съд е важен и още няколко въпроса

Близо 10 дни преди избора на ръководител на най-големия областен съд в страната - Софийския градски съд, " Дневник " се опита да направи къс обзор на най-належащите проблеми и на обстановката в съда.

Изборът ще се организира от съдийската гилдия на Висшия правосъден съвет (ВСС) на 20 февруари, а претендентите са двамата - съдиите от гражданското поделение на съда Евгени Георгиев и предходният началник на съда Светлин Михайлов. Двамата претенденти ще бъдат изслушани от общото заседание на съдиите от Софийски градски съд в понеделник.

Защо изборът е значим?

Софийският градски съд (СГС) е най-големият областен съд в страната и през него минават каузи с висок публичен и веществен интерес. В този смисъл той е структуроопределящ за комерсиалния оборот и стопанската система, а оттова и политическата система на страната. Изборът на ръководител е значим, тъй като от това зависи да бъде обезпечено независимо систематизиране на делата, работата по разрешаването на използване на специфични разследващи средства, администрирането на делата, зависи самият образ на съда.

През последните години Софийски градски съд беше нееднократно в центъра на няколко огромни абсурда, част от които и корупциионни, като времето на управление на Владимира Янева се трансформира в знак на порочно ръководство. Срещу него в края на 2014 година се надигнаха магистратите от съда, които започнаха намерено да приказват за проблемите. Това докара до инспекции, а до оставката на Янева се стигна след почнало против нея следствие.

След нея съдът имаше краткотрайно управление, а през лятото на 2015 година отпред застана арбитър Калоян Топалов. Той също беше цивилен арбитър, като по врвме на неговото ръководство, съдът стартира да влиза още веднъж в естествен работен темп и да връща престижа си. Пред " Дневник " преди време той съобщи, че в Софийски градски съд " към този момент се диша по-леко ". Топалов подаде изненадващо оставка през септември, като един от претекстовете беше, че е " задоволен от свършената работа, не вижда повече провокации пред себе си като административен началник ". От тогава съдът е с изпълняващ длъжността ръководител е един от заместниците на Топалов - Десислава Попколева.

" Изборите за ръководители на съдилища са доста значими, без значение че ръководителите не са началници на съдиите и не трябва да им се месят при решение на делата. На първо място изборите демонстрират на всички съдии кои качества се възприемат за скъпи от кадровия им орган - Съдийската гилдия на Висш съдебен съвет. Защото членовете на съдийската гилдия избират съгласно личния си морал и подготвеност, те не биха избрали своето отричане. В този смисъл, в случай че бъде определен почтен, способен и обективен човек за ръководител, символното обръщение към всички съдии е ясно - късмет за развиване в системата в мандата на този Висш съдебен съвет имат точно такива хора, в противен случай - нямат място нечестните и некомпетентните ", разясниха пред " Дневник " магистрати от съда.

Според съдиите е значимо за ръководител да бъде определен човек, за който всички - и съдиите, и жителите, да бъдем уверени, че обслужва само законната цел - да е средство за одобряване на върховенството на правото и качественото правосъдие.

" Председателят е лицето на съда за жителите, заради което от това какъв е той и по какъв начин се възприема в публичното схващане значително зависи престижът на самия съд и убедителността на правораздаването ", разясниха още магистрати. Те споделят, че качествата на ръководителя са от значително значение за атмосферата в съда, за укрепването на културата на самостоятелност на всеки арбитър и за обезпечаване на нужното успокоение съдиите да вземат решение делата заслужено и без боязън, без да е належащо да отделят запас да се бранят от каквито и да било опити за влияние или за слагане в неустановеност.

Кой е най-големият проблем на съда?

Натовареността, непроведените състезания за незаети щатни бройки и неналичието на задоволително положителни условия на работа. Това в резюме са най-належащите за решение проблеми пред най-големия областен съд.

Пред " Дневник " съдии описаха, че магистратите от гражданските и комерсиалните отделения са свърхнатоварени и това е проблем, който е установен неведнъж, само че е останал от дълги години неуреден - непрекъснато е имало разисквания на вероятните решения, което единствено по себе си не е решение, обявиха още съдиите.

Магистрати споделиха, че поради бездействието на институциите, се появяват " протестни " хрумвания, като прекъсване на работата до намирането на решение, прекратяване на образуването на нови каузи и други. Безизходицата и неналичието на реакция основава напрежение и сред самите съдии от Софийски градски съд.

Данните от статистиката демонстрират, че през последните години се следи се наклонност към повишаване на самостоятелната натовареност на гражданските и комерсиалните съдии в Софийски градски съд. Освен това постъпленията във всички отделения на съда са доста над междинните за окръжните съдилища в страната.

 Светлин Михайлов към този момент е оглавявал Софийски градски съд в интервала 2004-2009 година. Той даде обещание да отговори на въпросите на
© Асен Тонев

Светлин Михайлов към този момент е оглавявал Софийски градски съд в интервала 2004-2009 година. Той даде обещание да отговори на въпросите на " Дневник ", в случай че стане ръководител.

На фона на огромната натовареност в Софийски градски съд има незаети 20 щатни бройки - един от методите за " отпушване " на работата е за тях да бъде разгласен конкурс за повишение в служба и за пренасяне. Но решаването на този проблем ще докара до различен също неуреден с години - казусът със сградния фонд и къде тези нови 20 съдии ще работят. В момента в Софийски градски съд, който се обитава в Съдебната палата, съдиите работят трима - четирима души в кабинет. Попълването на незаетите места би означавало и назначение на нови правосъдни чиновници, които да оказват помощ при застраховане на работата на съдиите.

Проблемът с натовареността може да бъде решен и със смяна в законодателството. За тези проблеми ръководителят няма директни пълномощия, само че може да работи за тях и да упорства пред виновните институции за решаването им.

Кандидатите

За поста се самономинираха двама претенденти от гражданското поделение на съда - Евгени Георгиев и някогашният началник на съда Светлин Михайлов. Георгиев отговори писменно на няколко въпроса на " Дневник ".
" Чувството ми за дълг и персоналната ми нужда да бъда потребен ", е персоналната мотивация на Георгиев да взе участие в състезанието. След като подаде документи, той предложения на среща съдиите от градски съд.

Попитан кой е най-сериозният проблем в Софийски градски съд, той отговори: " Бих преформулирал на - кой е въпросът, по който е належащо предпочитано да се работи - одобряване на съдийското самоуправление,като едно от средствата да се отговори на публичните упования за заслужено, независимо и навременно правораздаване ". На въпроса, в случай че бъда определен, по какъв начин би определил заместниците си, Георгиев съобщи, че би показал план на профил, на който да дават отговор - " уважавани от сътрудниците, със мощно развито възприятие за отговорност пред институцията
и обществото, уравновесени ".

Съдия Светлин Михайлов даде обещание да отговори на въпросите на " Дневник ", в случай че стане ръководител. Той оглавяваше Софийски градски съд в интервала 2004-2009 година. Михайлов подаде документите си в последния миг, като до момента в който още течеше периода за кандидатстване запитан от уеб страницата " Defakto.bg " дали ще взе участие в конкуренцията, той отговори, че даже не знаел за нея.

В идващите дни очаквайте показване на двамата кандидати
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР