Близо четвърт милион са били самостоятелно заетите българи на възраст

...
Близо четвърт милион са били самостоятелно заетите българи на възраст
Коментари Харесай

Около 12 процента от работещите българи са избрали да се осигуряват сами

Близо четвърт милион са били независимо заетите българи на възраст сред 15 и 64 години, демонстрират данни от разбор на Евростат за тази категория служащи в Европейски Съюз през 2016 година
Според европейската статистика - към 12 % от работещите българи са избрали да се обезпечават сами за един или повече от обществените опасности в схемата на общественото обезпечаване у нас. Средният % на независимо заетите лица в Европейски Съюз е бил 14 на 100, а страни с еднакъв индикатор като България са още: Франция, Австрия и Литва.

По данни на Национален статистически институт през 2016 година броят на заетите лица у нас е бил към 3,2 милиона, като служащите по трудови контракти са били 2,8 милиона, над 100 хиляди са били регистрирани като работодатели, а към 250 хиляди е варирал броят на независимо заетите лица у нас. Според европейските критерии " независимо заетите лица " се характеризират най-общо в пет категории: предприемачи; лица упражняващи обичайно свободни професии; занаятчии, търговци и аграрни производители; лица упражняващи нерегулирани специалности /т.нар " нови експерти " / и лица упражняващи неквалифициран труд. От Национална агенция за приходите припомнят също, че на следващия ден, 31 януари, е крайният период, в който самоосигуряващите се лица могат да трансформират типа на обезпечаването си. Видът на обезпечаването на самоосигуряващите се лица може да се трансформира за всяка календарна година, в случай че е подадена декларация по одобрен пример от изпълнителният шеф на Национална агенция за приходите. Срокът за подаване на документа е до 31 януари на съответната година, напомнят от данъчната организация. НАД 30,6 МЛН. СА САМОСТОЯТЕЛНО ЗАЕТИТЕ В Европейски Съюз Над 30,6 милиона са били независимо заетите лица в Европейски Съюз през 2016 година, демонстрира европейската статистика. Според разбора на Евростат - две от три независимо заетите лица в Европейски Съюз са били мъже, като повече от половината са били на възраст над 45 година и към 70 % от тази категория са работили независимо, т.е., без други служащи. Най-висок % независимо заети лица е регистриран в Гърция - там почти един на всеки трима работещи е бил началник самичък на себе си, или към 30 % от работещите в южната ни съседка. В Италия независимо заети са били към 20 % от работещите в страната, т.е., един на всеки пет работещи, е бил началник самичък на себе си. Подобни са данните и за Полша - 18 %.

Най-ниска известност на независимата претовареност е регистрирана в Дания - 8 на 100, до момента в който в Германия, Люксембург и Швеция равнището е 9 на 100. Анализът на Евростат регистрира също, че най-често срещаната професионална независима претовареност в Европейски Съюз е записана в търговията на дребно и ремонта на коли и мотоциклети - към 5 милиона са били работещите в общността, които са упражнявали независимо тези специалности. Следващи специалности, в които се следят независимо заети лица са: селско, горско и рибно стопанство - общо 4,4 милиона служащи в ЕС; строителство и предприемачество - 3,9 милиона; професионални, научни и тясно характерни механически действия - 3,7 милиона.

Анализът регистрира и наклонност за доста подмладяване на хората, които са поискали да работят независимо - през 2015 година броят на младежите в Европейски Съюз под 25 година, които са избрали са се обезпечават сами, е бил 70 хиляди, до момента в който през 2016 година техният брой е повишен до 100 хиляди.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР