Близо четири години след появата на Covid-19 експертите по обществено

...
Близо четири години след появата на Covid-19 експертите по обществено
Коментари Харесай

Коронавирус, бактерии или гъбички - откъде може да дойде следващата пандемия

Близо четири години след появяването на Covid-19 специалистите по публично здраве към този момент настояват, че въпросът не е дали ще има друга пандемия, а по кое време .
 Какво е отмалялост от Covid-19 и за какво не трябва да ѝ се поддаваме
Какво е отмалялост от Covid-19 и за какво не трябва да ѝ се поддаваме

Пандемията не е завършила към момента

Затова от  се допитват до мнението на специалистите за това от кое място може да пристигна тя. Ето какво споделят по въпроса.

Вируси

Най-вероятният източник на една възможна нова пандемия са точно. И най-много тези, излъчени по респираторен път, защото той е най-ефективен.
 Снимка 638786

Вероятен контейнер за вируси с пандемичен капацитет са животните , а защото хората навлизат от ден на ден в местообитанията на животните посредством обезлесяването се дава опция животинските вируси да се приспособяват към човешки гостоприемници. Примери за това са средноизточният респираторен синдром, зародил при камили, тежкият изострен респираторен синдром - при дребни бозайници, ХИВ - при шимпанзета.

Някои специалисти настояват, че идната пандемия най-вероятно ще се появи от вирус, произхождащ от прилепи - които имат максимален дял зоонотични вируси измежду бозайниците.

Бактерии

Холерата, породена от бактерията Vibrio cholerae и бубонната чума, от Yersinia pestis са едни от най-известните образци за това какъв брой опустошителна може да бъде една пандемия. Но специалистите споделят, че през днешния ден е малко евентуално да забележим пандемии от подобен мащаб, породени от бактерии. Причина за това са положителната инфраструктура и санитарни ограничения . Обикновено патогените, които съумяват да се предават даже в среда, в която хората имат построени хигиенични привички, като честото миене на ръцете, са вирусите.
 Снимка 638784

Все отново в международен мащаб стават все по-устойчиви на - нещо, което предизвиква доста заболявания и смъртност. Антимикробната устойчивост се смята за същинска световна опасност за публичното здраве. А открива, че минимум 1,27 милиона смъртни случая се дължат на тази устойчивост през 2019 година

Гъбички

Често гъбичната зараза е подценявана, само че действително тя съставлява основна опасност за здравето. Според експертите доста евентуално в скоро време ще се появи нов тип гъба , която през идващите 20 години може да е виновна за хиляди смъртни случая годишно.
 Снимка 638785

Световната здравна организация разгласява първия си с гъбични патогени през предходната година в отговор на нарасналата опасност от инвазивни гъбични болести . Candida auris, да вземем за пример, е открита за първи път при хора през 2009 година и от този момент са разпознати стотици хиляди случаи по света. Тя е мощно устойчива на медикаменти и съдбовна при една трета от пациентите. Вероятно е съумяла да се приспособява и да болести хората, с помощта на световното стопляне .
 5 неща, които лекарите в никакъв случай не вършат през сезона на настинките и грипа
5 неща, които лекарите в никакъв случай не вършат през сезона на настинките и грипа

Да ги послушаме, в случай че не желаеме да се разболеем

Все отново, малко евентуално е да преживеем гъбична пандемия от мащаба на пандемията. Факт е, че в никакъв случай не се е случвало, тъй че е доста малко евентуално да се случи в бъдеще. Биологичното преимущество на вирусите и бактериите пред гъбичките е, че те се репликират доста по-бързо - което им разрешава да се популяризират по-лесно. Един вирус може да има милиони копия единствено за един ден.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР