Близо час и половина продължи публичното обсъждане на проекта за

...
Близо час и половина продължи публичното обсъждане на проекта за
Коментари Харесай

Близо час и половина продължи публичното обсъждане на проекта за бюджет на Община Разград за 2022 г.

Близо час и половина продължи общественото разискване на плана за бюджет на Община Разград за 2022 година Гражданите, които участваха на разискването, имаха по няколко оферти и въпроси от друг темперамент, свързани с целите в общинската хазна.

Събитието стартира с лъчение на деветминутен видеоклип с осъществените обекти от капиталовата стратегия на Община Разград за 2021 година С сходни видеопрезентации ще се покаже образно свършеното от общинската администрация и в края на тази година – заяви Кметът Денчо Бояджиев.

Той показа главните параметри на проектобюджета, след което дружно със заместник-кметовете Добрин Добрев, Мирослав Грънчаров, Полина Иванова и Хабибе Расим отговори на въпросите на жителите.

Общият размер на общинския бюджет е 70 511 107 лева Приходите за делегирани държавни действия са 44 403 517 лева, за локални действия – 26 107 590 лева Най-голяма част от разноските са в областта на образованието – 31 083 839 лева Размерът на финансовите разноски е 16 558 208 лева, от които 3 982 725 лева – по бюджета на общината, а 12 575 483 лева – по оперативни стратегии.

Сред инфраструктурните обекти за ремонт и създаване са: главен ремонт на ул. „ Юмрукчал “ – от ул. „ Жеравна “ до ул. „ Ивайло “; главен ремонт на ул. „ Любен Каравелов “ – на изхода за Исперих; главен ремонт на пешеходен надлез над река Бели Лом до ПГИ “Робер Шуман “; градивно подсилване на основи, подпорни стени и отвесна планировка на постройката на Музикалния дом; строително-монтажни работи за въвеждане на енергоспестяващи ограничения и вътрешен ремонт на спортна зала „ Абритус “ и други. Девет са плановете, по които ще се работи през годината.

Предвидени са и настоящи поправки за 1 712 307 лева, измежду главните обекти са: поправки на детски градини по селата и детските ясли в общинския център; ремонт на спортна площадка в ОУ “Никола Икономов “ и създаване на спортна площадка в ОУ “Ив.С.Тургенев “; ремонт на улицата пред ПГХТБТ “Мария Кюри “; ремонт на уличното осветяване по ул. „ Добруджа “ и „ Княз Борис “; настоящи поправки на междублокови пространства в жк „ Орел “ за 150 000 лева.; поправки на тротоари по улиците: „ Антим I “, „ Раковска “, „ Иван Вазов “, „ Странджа “, „ Априлско въстание “, „ Перистър “, „ Вардар “ – 220 х.лв.; ремонт на велоалеята към „ Пчелина ”; ремонт на паркинга пред БТК и други.

В отговор на въпрос на жител Кметът Денчо Бояджиев увери, че подобряването на инфраструктурата в тази част на жк „ Орел ”, която не бе включена в осъществения в предходния мандат европроект, ще е ангажимент на екипа му и през актуалната година. За този регион са планувани средства за улични поправки, както и слагане на кошчета за боклуци, каквото бе настояването на Орхан Али, който показа свои въпроси по време на разискването. Поставени бяха въпроси за поправки на улици в селата Островче и Ушинци, както и за ремонт на пътя към летището край Благоево. В отговор на въпроси на общинския консултант Калоян Монев стана ясно, че средствата за подкрепяне на читалищата са повишени до 15 000 лева, планувани са и 20 000 лева за построяването на Военен мемориал на изхода за Попово, а по въпрос за създаване на тротоар в непосредствен до ОУ ”Никола Икономов ” регион бе конкретизирано, че ще се извърши инспекция какви са опциите за това. Сред въпросите имаше и такива за нужда от отрязване на рискови дървета, както и отзиви, че дървета се „ обезглавяват ”. Директорът на Оперативна програма ”Паркстрой ” Иван Борисов увери, че кастренето и отсичането на дървета се правят при съблюдаване на законодателството в тази сфера, най-вече след гледище на живеещи наоколо жители, чиято благосъстоятелност се поврежда от коренова система или от короните, както и при заплаха за здравето на преминаващите жители и транспортни средства. След аргументирана позиция по отношение на възстановяване на опциите за потребление на колела в градска среда Христо Георгиев бе поканен от ръководителя на Общинския съвет Стоян Ненчев да участва на съвещанията на непрекъснатите комисии по устройство на територията, околна среда и правда, с цел да показа в детайли концепциите си, касаещи свързването на частите от велоалеята по бул. „ Априлско въстание ” и други хрумвания в тази област.

След общественото разискване на проектобюджета следва той да бъде прегледан на съвещания на комисиите на локалния парламент и гласуван на априлската сесия на Общинския съвет.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР