Близо 99 млн. лева са дарени миналата година от фондации,

...
Коментари Харесай

Дарили сме с 1,2 млн. лева по-малко през 2019 г., по-често даваме за животни и екология |

Близо 99 млн. лв. са дарени предходната година от фондации, компании, еднолични търговци и физически лица. Сумата е с 1,2 млн. лв. по-малко, в сравнение с през 2018 година, демонстрира разбор на Български дарителски конгрес за благотворителността.

Фондациите и фирмите са влагали най-вече средства в обучение и просвета, а физическите лица – в обществени дела.

За пета поредна година фондациите резервират лидерското си място измежду донорите в нашата страна с над 45,6 млн. лева През предходната година даренията от компании означават растеж от 5 млн. лева и надвишават 41,7 млн. лева Намалява обаче броят на компаниите донори.

Ръст се следи при даряването за дела, свързани със протекция на животни и запазване на околната среда. Запазва се наклонността най-силните претекстове на хората да подаряват да са желанието да оказват помощ, въпреки и с дребни суми, както и персоналното отношение към определената идея.

През 2019 година се следи ясно изразен растеж на дарените онлайн средства през дарителски платформи. Там всекидневно се разгласяват акции за лекуване на физически лица (деца и възрастни), акции в поддръжка на дела на цивилен организации, локална администрация или други неофициални групи.

Миналата година в България се затвърди наклонността за неявяване на безапелационен държавен ангажимент към поощряване на дарителството и съответни ограничения за признание на ролята на донорите, установи анализът на БДФ.

Анализът се основава на данни от Националната организация за приходите за декларирани дарения от компании, еднолични търговци и физически лица; обзор на доклади в Търговския указател и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел, обзор на доклади на интернационалните донорски организации. Използвани са данни и от социологическо изследване, извършено от организация " Алфа Рисърч " през юни 2020 година, както и от разширени въпросници до компании и фондации измежду общността на донорите в България. Включена е също информация от трите мобилни опeратора за даренията с позвъняване и SMS, както и от докладите на съществуващите дарителски платформи в България. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР