Близо 9500 европейци са се включили в онлайн петиция с

...
Близо 9500 европейци са се включили в онлайн петиция с
Коментари Харесай

9500 европейци искат отзоваване на съдиите от ЕСПЧ с конфликт на интереси, сред които и Йонко Грозев

Близо 9500 европейци са се присъединили в онлайн петиция с искане за отзоваване на съдиите от Европейския съд за правата на индивида (ЕСПЧ) с открит спор на ползи, измежду които и българският представител в институцията – Йонко Грозев. Това излиза наяве от обява на френската неправителствена организация Европейски център за право и правораздаване, представена от "Правен свят ".

Двама представители на Центъра разкриха тежки зависимости на част от съдиите в Съда в Страсбург с неправителствени организации, свързани или гравитиращи към американския човекомразец Джордж Сорос, като Фондация "Отворено общество " и разнообразни клонове на Хелзинския комитет.

Шестмесечното следствие на двамата френски учени - Grégor Puppinck и Delphine Loiseau, открило, че минимум 22 от 100 съдии, които са работили в интервала 2009-2019 година в Европейски съд по правата на човека, са били някогашни чиновници на мрежата от НПО-та, финансирани от фондации на Сорос.

В същото време 18 от тези магистрати, измежду които и двамата български представители в този интервал – Здравка Калайджиева и Йонко Грозев, са разглеждали и са били част от правосъдните сформира по каузи, инициирани или по които страна са били клонове на Хелзинския комитет, "Отворено общество " и други НПО-та.

Френският отчет сочи, че Здравка Калайджиева е била в спор на ползи по 12 каузи, по които е била арбитър в Европейски съд по правата на човека, а настоящият български арбитър в Страсбург Йонко Грозев по 6 каузи.

"Тази обстановка е извънредно сериозна. Тя слага под въпрос независимостта на Европейски съд по правата на човека и безпристрастността на съдиите в него. Тези спорове на ползи би трябвало да намерят решение ", пишат от Европейския център на право и правораздаване.

Авторите на отчета чакат разкритията им да послужат за възстановяване на прозрачността на процедурите по асортимент и назначение на съдии в Съда в Страсбург, което се реализира от националните управляващи на 47-те страни, които са подкрепили Европейската спогодба за човешките права, а по-късно се утвърждава и от Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ).

Хилядите подкрепили петицията, която е адресирана точно до ПАСЕ, упорстват още за въвеждането на процедура по отзоваване и предварителното преустановяване на мандатите на тези съдии, за които към този момент е открит спор на ползи. Сред тях е и българският представител – Йонко Грозев, чийто мандат изтича след четири години.

В обява на вестник "Труд " по тематиката бяха припомнени обстоятелства, съгласно които цялата процедура по избирането и изпращането на Йонко Грозев, извършена в края на 2014 година и началото на 2015 година, е била предопределена и е била осъществена в спор на ползи.

Тогавашният български арбитър в Страсбург Здравка Калайджиева е подала оставка прибързано, с цел да освободи място за Йонко Грозев, който е бил негласният любимец на тогавашния министър на правораздаването Христо Иванов, който при определянето на Националната комисия по желание на български арбитър в Европейски съд по правата на човека, присъединил в състава й и Красимир Кънев, ръководител на Българския хелзински комитет.

Въпреки, че Красимир Кънев и Йонко Грозев са съоснователи на финансираното от Фондация "Отворено общество " Неправителствени организации през 1993 година

От Европейския център по право и правораздаване със седалище в Страсбург са уверени, че ПАСЕ ще би трябвало да излезе с позиция по разкритията за спор на ползи.

За момента публична реакция от българските управляващи, в лицето на Министерството на правораздаването и на Министерския съвет, виновни за изпращането на Йонко Грозев в Европейски съд по правата на човека, няма.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР