Близо 93% от българските деца използват интернет всеки ден, сочи

...
Близо 93% от българските деца използват интернет всеки ден, сочи
Коментари Харесай

Повече от 90% от българските деца използват интернет всеки ден


Близо 93% от българските деца употребяват интернет всеки ден, сочи национално представително проучване за онлайн държанието на децата у нас, направено през 2016 година

Данните бяха предоставени на кръгла маса за рисковете за децата в цифровия свят, проведена от Държавната организация за протекция на детето и УНИЦЕФ.

Българските деца употребяват интернет от по-рано и го употребяват по-често от всеки път.

Всяко пето дете е срещнало чужд след онлайн взаимоотношение, а всяко десето дете е получавало известия, съдържащи полово наличие, се споделя в проучването.

Рисковете се усилват с възрастта заради възходящото потребление на интернет, понижената родителска интервенция и внимание.

Според отчет на УНИЦЕФ за положението на децата по света през 2017 на тематика „ Децата в цифровия свят “ младежите (на възраст 15 – 24 години) са най-свързаната онлайн възрастова група. В международен мащаб 71% от тях са онлайн, спрямо 48% от общото население. Един на всеки трима интернет консуматори в света е дете или подрастващ под 18-годишна възраст. Децата имат достъп до интернет от все по-ранна възраст, като в някои страни е евентуално децата на възраст под 15 години да употребяват интернет колкото възрастните над 25 години, сочи отчетът.

В него се отбелязва, че смарт телефоните подхранват така наречен просвета на спалнята, като онлайн достъпът за доста деца става по-личен, по-интимен и по-слабо следен.

Според отчета девойките са по-склонни да се тревожат от насилието (27 на 100 против 20 % от момчетата). От нежелано полово наличие се тормозят еднообразно и двата пола – девойки (32 на сто) и момчета (33 на сто). Младите хора в страните с невисок приход са по-склонни да се тревожат от нежеланото полово наличие (42 на 100 против 16 на 100 в страните с висок доход). Младежите от страни с невисок приход 2,5 пъти повече биха желали по-голям достъп до цифрови устройства.

Дигиталните технологии дават благоприятни условия за образование и обучение на децата, изключително в отдалечени райони и по време на филантропични рецесии, означават от УНИЦЕФ. Според отчета цифровият достъп обаче се трансформира в нова разграничителна линия, защото милиони деца, които биха могли да извлекат най-голяма изгода от цифровите технологии, нямат достъп до тях. Около 29% от младежите по света – към 346 милиона души, не са онлайн. Африканските младежи имат минимален достъп до цифровия свят. Около 60 на 100 от тях не са онлайн, в съпоставяне със единствено 4 на 100 в Европа.

Новите технологии като криптовалутите и тъмната мрежа подхранват лъчение онлайн на полова корист с деца и друго нездравословно наличие и съставляват предизвикателство пред способността на правоохранителните органи да са в крайник с времето, означават от УНИЦЕФ.

На форума беше оповестено и че над 80 са сполучливите интервенции в България против педофили тази година.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР