Близо 900 млн. евро са инвестирали испански компании до момента

...
Близо 900 млн. евро са инвестирали испански компании до момента
Коментари Харесай

Испански компании са инвестирали близо 900 млн. евро у нас

Близо 900 млн. евро са вложили испански компании досега в България . Това беше регистрирано по време на среща сред министъра на стопанската система и промишлеността Никола Стоянов и държавния секретар на Министерство на промишлеността, търговията и туризма на Кралство Испания Ксиана Мендес , които разискаха благоприятни условия за поощряване на стокообмена и капиталовото съдействие сред двете страни.

„ Испания сигурно е една от страните в Европейския съюз /ЕС/, с които имаме максимален необработен капацитет “, съобщи министър Стоянов, добавяйки, че една от стъпките за смяна на това е образуване на повече двустранни срещи сред бизнеса.

От своя страна държавният секретар акцентира, че България е стратегически сътрудник с капацитет за съществено увеличение на икономическото съдействие: „ Знаем, че към този момент доста испански компании развиват бизнес в България и търсят благоприятни условия за увеличение на наличието си в страната ви “.

Министър Стоянов се срещна и с евентуални вложители от кралството като стана ясно, че испанска компания ще влага 50 млн. евро в цех у нас . Тя създава тръби за водния бранш и възнамерява да разкрие цех в страната ни, като продукцията да бъде осъществена в страните от Балканския район. По време на диалога беше изтъкнато, че стратегическото състояние на България е било съществена причина за взимане на решението, а вложителят към този момент е закупил терен у нас за своя план.

Най-голямата испанска високотехнологична и иновационна компания „ Индра “ търси благоприятни условия за нови планове в България. Това беше декларирано по време на визитата на икономическия министър в централата им в Мадрид. Те показаха своята активност в региона на превоза, въздушния трафик, защитата и нововъведенията. През годините са изпълнявали няколко плана в страната ни, само че имат интерес и към съдействие с български компании при присъединяване на интернационалните търгове и планове.

Испански компании от отбранителната промишленост имат интерес за съдействие с български сътрудници за осъществяване на взаимни планове по Европейския фонд за защита . Това разискаха на среща министър Никола Стоянов и президента на Испанската софтуерна асоциация в бранш защита, сигурност, аеронавтика и космос TEDAE Рикардо Марти Флукса. Министър Стоянов насочи покана водещи испански компании от бранша да посетят страната и на място да се срещнат с опциите на българския военно-промишлен комплекс и да бъдат разисквани по-детайлно съответни сфери на партньорство.

В рамките на аудиенция в Мадрид министър Стоянов посети и седалището на „ Енагас “ . Вече 50 години компанията е интернационален референт за създаване, поддръжка и ръководство на газови инфраструктури. Те имат съответен интерес за реализацията на 2 плана в България, само че към момента са в проучвателна фаза и следва да посетят страната ни за детайлизиране на всички аспекти, касаещи бъдещите им проекти.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР