Близо 900 000 чужденци очакват разрешение на молбите си за

...
Близо 900 000 чужденци очакват разрешение на молбите си за
Коментари Харесай

Близо 900 000 чужденци чакат бежански статут в ЕС

Близо 900 000 чужденци чакат позволение на молбите си за приемане на бежански статут в Европейски Съюз, заяви ИЮОбзървър. Към края на юни т.г. 439 039 молби са очаквали решение на първа инстанция, сочат данни на Европейската работа за поддръжка в региона на убежището EASO. Почти толкоз са кандидатурите, които чакат решение след обжалване. Процентът на отхвърлени молби за леговище в Европа е повишен от 37 на 100 през 2016 година до 64 на 100 през тази година, отбелязва ИЮОбзървър.

За една седмица в област Одрин са били хванати общо 3899 незаконни мигранти, заяви БНР, като се базира на турски медии. Повечето от тях са афганистанци и пакистанци, само че има и голям брой сирийци. Групите от незаконни мигранти са се насочвали към България и Гърция в опит нелегално да пресекат границите на двете страни с Турция. Особено желан способ е опит да се пресече с гумени лодки гръцко-турската граница по р. Марица. Мигрантите са били изпратени в центрове за назад връщане към страните им на генезис.

Междувременно гръцката брегова защита заяви, че през уикенда над 160 имигранти са влезнали в Гърция от Турция през Егейско море, като се вижда увеличение на трафика към региона на Александруполис. Една от аргументите за това е, че съглашението за миграцията сред Европейски Съюз и Турция, реализирано през 2016 година, не се отнася за мигрантите, стигнали до континенталната част на Гърция. Вчера гръцката полиция арестува към 100 незаконни имигранти в Атина. Операцията на полицията бе извършена рано сутринта в столичния квартал Екзархия в 4 обекта, обитаеми през последните седмици от имигранти. Полицейската акция се счита за осъществяване на уговорките от предизборната акция на премиера Кириякос Мицотакис, който даде обещание да вкара ред в квартала, който е сцена на напрежение и конфликти сред анархисти и полиция през последното десетилетие.

В края на предходната седмица бе открито решение на рецесията с норвежкия транспортен съд „ Оушън Вайкинг “, избавил 356 имигранти между 9 и 12 август край крайбрежията на Либия. Сред имигрантите има 103 деца. Корабът е нает от благотворителните организации " Лекари без граници " и SOS Mediterranee. На борда към този момент имаше сериозна рецесия поради дефицит на храна и вода. Малтийските управляващи се съгласиха да ги позволен на острова едва откакто получиха уверения, че ще могат да ги препратят в други страни. 6 страни от ЕС се съгласиха да ги разпределят между тях. Франция разгласи, че ще одобри 150 души, Португалия - 35. Останалите мигранти ще бъдат настанени в Германия, Ирландия, Люксембург и Румъния.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР