Близо 850 хил. души в България не плащат здравните си

...
Близо 850 хил. души в България не плащат здравните си
Коментари Харесай

850 хил. българи са без здравни осигуровки

Близо 850 хиляди души в България не заплащат здравните си вноски. В резултат в държавната хазна през 2020 година не са събрани над 203 млн. лева Това излиза наяве от писмен отговор на служебния министър на финансите Асен Василев на депутатски въпрос, съобщи " Труд ".

Изчисленията за хората, които не заплащат здравните си вноски, са направени на база оценки за броя на българите в чужбина. Причината е, че съгласно Закона за здравното обезпечаване българите, които имат двойно поданство и обитават в чужбина повече от 183 дни от календарната година, не са длъжни да вършат здравни вноски в страната.

Също по този начин, не са наложително здравно обезпечени в НЗОК и българите, които заплащат здравни вноски в друга страна от Европейски Съюз. Най-общо това са българите, които живеят в друга страна от Европейски Съюз.

През пандемичната 2020 година българите, които не са здравно обезпечени, а е трябвало да заплащат вноски в НЗОК, внезапно се усилват. През 2019 година хората без здравни вноски са били 670 хиляди А през 2020 година броят им е повишен с близо 27%, излиза наяве от отговора на служебния министър.

Същевременно хората, които сами заплащат здравните си вноски, макар че не работят, са близо 135 хиляди Хората, които не работят и не учат, би трябвало сами да заплащат здравните си осигуровки. Те би трябвало да заплащат вноска в размер на 8% върху сума не по-малка от половината от минималния застрахователен приход, който за 2021 година е 650 лева

Това значи, че за 2021 година би трябвало да заплащат за здраве най-малко по 26 лева на месец. Ако човек не работи на заплата, само че има някакви приходи, като да вземем за пример от наеми или от практикуване на свободна специалност или поминък, би трябвало да заплаща здравна вноска от 8% върху получените приходи.

От Национална агенция за приходите всяка година подхващат ограничения за събиране на дължимите здравни вноски. От приходната организация звънят на хора, които имат приходи, само че не заплащат за здраве, като им припомнят какви са отговорностите им и до какви ограничения за наложително събиране може да се стигне.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР