Близо 84 млн. евро ще бъдат инвестирани за развитие на

...
Близо 84 млн. евро ще бъдат инвестирани за развитие на
Коментари Харесай

МРРБ: Близо 84 млн. евро ще се инвестират за развитие на граничните региони между България и Гърция

Близо 84 млн. евро ще бъдат вложени за развиване на граничните райони сред България и Гърция в интервала 2021-2027 година по програмата за съдействие Interreg Гърция – България. Това разгласи заместник-министърът на районното развиване и благоустройството Деляна Иванова. Заедно със Георгиус Зервос – общоприет секретар на Министерството на развиването и вложения в Гърция, зам.-министър Иванова съпредседателства онлайн съвещание на Съвместния програмен комитет, на който бе показан финалния вид на програмата. Тя ще финансира взаимни планове на национални и районни институции, локални управляващи, гражданския бранш и бизнеса от двете страни на границата.

Над 31 млн. евро от средствата ще бъдат вложени в стратегически инфраструктурни планове, означи зам.-министър Иванова. Сред тях са правенето на механически план и капиталово изследване за рационализация на жп линията Радомир – Кулата. Ще бъде направена и умна система за наблюдаване на железопътната мрежа в действително време, която ще разрешава ранно разкриване на предпоставки за произшествия.

Вторият стратегически план планува доизграждане на основната пътна връзка на Смолян. Целта е да се обособи околовръстен път на града, който ще поеме натоварения трафик към бъдещия граничен пункт Рудозем - Ксанти. От гръцка страна по плана е планувано надграждане на останалите елементи от пътната права - от границата към Ксанти, дружно с ограничения за цифрова инфраструктура и съоръжение със системи за граничен надзор и сигурност по направлението.

35 млн. евро са планувани за взаимни планове за реакция при бедствия и изключителни обстановки, поддръжка за зелена инфраструктура и кръгова стопанска система, както и понижаване на замърсяването, осведоми още зам.-министър Иванова.

Важна мярка в програмата е и поддръжката за дребните и междинни предприятия, които ще имат достъп до евросредства за поощряване на кръгова и зелена стопанска система, стимулиране на връзката бизнес - обучение и други

Ще се финансират и планове за развиване на туризма и културния продан. Като нова мярка е опцията за поддръжка за микро или фамилни предприятия и обществени кооперативи, работещи в региона на културата и туризма.

„ Вярвам, че успяхме да развием фокусирана и насочена към резултатите стратегия, която ще употребява най-добре наличния бюджет. Постигнахме добър баланс сред целите със обективен дял както за стратегическите вложения, по този начин и за самодейностите „ изпод – нагоре “. Програмата има уравновесен метод към другите заинтригувани страни “, уточни заместник-министърът.

Както и в предходния програмен интервал, от българска страна програмата ще обгръща областите Хасково, Смолян, Кърджали и Благоевград, а на територията на Гърция – Еврос, Ксанти, Родопи, Драма, Кавала, Серес и Солун.

Финалният план ще бъде утвърден от Съвместния програмен комитет с писмена процедура. Преди изпращането за утвърждение от Европейската комисия следва да бъде сполучливо извършена съгласувателната процедура по стратегическа екологична оценка.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР