Близо 833 000 македонски граждани ще могат да гласуват на

...
Близо 833 000 македонски граждани ще могат да гласуват на
Коментари Харесай

Местните избори в Македония поставят под въпрос политическото бъдеще на Груевски

Близо 833 000 македонски жители ще могат да гласоподават на втория тур на локалните избори в страната - финален опит на до неотдавна управлявалата ВМРО-ДПМНЕ да резервира част от позициите си в осемдесетте общини на Македония. Ако и на втория тур социалдемократите на премиера Зоран Заев отбележат триумф, това ще е първата им изборна победа от години.

Според формалните резултати партията на Заев завоюва 37 кметски места още на първия тур и лиши доста от основните общини от консерваторите, които през 2013 година означиха победа в три четвърти от общините. Преди две седмици обаче единствено три отидоха при ВМРО-ДПМНЕ, а ДУИ взе едно място. Останалите няколко мандата бяха получени от по-малки албански или малцинствени партии (в западната община Център Жупа завоюва претендентът на Демократичната партия на турците в Македония).

Бившият македонски министър председател и водач на консерваторите Никола Груевски удостовери, че отговорността за провалянето на първия тур е негово, само че настоя, че изборите не са били почтени.

Скопие беше измежду основните победи на ръководещите - там досегашният народен представител Петре Шилегов - един от потърпевшите при размириците в Народното събрание в края на април - беше определен със 141 119 гласа или малко над половината, със забележителна преднина пред досегашния кмет Коце Траяновски (101 464 гласа). Кандидати от албанския Демократичен съюз на интеграция (ДУИ) завоюваха две кметски места и имаха преднина в 11 общини, най-вече в Западна Македония.

След първия кръг общо 45 общини се снабдиха с кметове, а социалдемократите оповестиха победа. Гласуването през днешния ден ще се организира в други 35 общини, като СДСМ водеше в 14 от тях, а ВМРО-ДПМНЕ - в 6 на първия тур. Сред тези, в които социалдемократите имаха преднина на първия тур, са общини като Гази Баба и Шуто Оризари, които са част от Скопие и в които партията на Никола Груевски до момента печелеше. В някои общини, в които се гласоподава на балотаж, разликата сред първите двама претенденти беше няколко десетки гласа.
Местният избор за малко сложи под въпрос целостта на ръководещата коалиция, откакто Алиансът на албанците на досегашния кмет на Струга Зиядин Села загатна, че може да напусне кабинета. По-късно обаче Села опроверга информацията и я дефинира като " спекулации ".

Всичко, което би трябвало да знаете за: Балкани (4583)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР