Близо 802 милиона лева са прехвърлените средства между частните пенсионни

...
Близо 802 милиона лева са прехвърлените средства между частните пенсионни
Коментари Харесай

90 000 българи преместиха парите си

Близо 802 милиона лв. са трансферираните средства сред частните пенсионни фондове за първото полугодие на годината, сочат данните на Комисията за финансов контрол. 

Осигурените лица, които са се възползвали от правото си за смяна на присъединяване и прекачване на средства от самостоятелните партиди от един фонд в различен за този интервал, са общо 187 000 души, написа Pariteni.bg.

 

Само за второто тримесечие на 2023 година близо 90 000 обезпечени са трансформирали присъединяване си във фондовете за в допълнение пенсионно обезпечаване.

В съпоставяне с първото тримесечие на 2023 година се следи понижение с 8200 души. Общата сума на трансферираните средства в различен пенсионен фонд от съответния тип е за над 390 милиона лв.. Средният размер на трансферираните средства на едно обезпечено лице, трансформирало присъединяване си през второто тримесечие на 2023 година, е 4382,22 лева

През отчетния интервал най-вече са хората, трансформирали присъединяване си в универсалните пенсионни фондове – 82 000, а променилите присъединяване си в професионалните фондове са 5900.

По закон всеки, който желае, може да трансферира самостоятелната си партида от един пенсионен фонд за Допълнително наложително пенсионно обезпечаване в различен.

За задачата се подава заявление до пенсионноосигурителното сдружение, в което обезпечения желае да премине. Осигурените в четирите типа пенсионни фондове към този момент са съвсем 5 милиона души.

 

5% от общата осигурителна вноска за пенсия на родените след 31 декември 1959 година постъпва в наложителните универсални пенсионни фондове, които са и най-масовите. Нетните активи на всички типове фондове към края на юни надвишиха 21 милиарда лв..
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР