Близо 8000 декара земеделска земя е залята в Брегово заради

...
Близо 8000 декара земеделска земя е залята в Брегово заради
Коментари Харесай

В Брегово близо 8000 декара земеделска земя е залята от придошлите води на река Тимок

Близо 8000 декара земеделска земя е залята в Брегово поради придошлите води на река Тимок. Това заяви за Българска телеграфна агенция Милчо Лалов, кмет на община Брегово.

Около 3000 декара от тази земя е обработваема. Защитната дига на река Тимок в Брегово е прорязана, с цел да бъдат върнати назад подпочвените води в коритото й. Залети са и няколко двора в крайните къщи на Брегово, наоколо до реката. Взети са проби от питейната вода, чакат се резултатите да бъдат оповестени до края на деня, сподели Лалов.

Припомняме, че на съвещание на Кризисния щаб в Брегово беше взето решение да бъде оповестено бедствено състояние в общината.

Причината е във високите води на река Тимок при Брегово, които са достигнали до лимита на защитната дига във високата й част поради изобилното снеготопене. Помпените станции в град Брегово, които зареждат популацията с питейна вода са залети, като има заплаха тя да бъде нечиста. През февруари 2010 година защитната дига в Брегово се скъса и бяха залети повече от 2000 декара аграрни площи.

Бедствено състояние е оповестено и в село Иново поради разкъсване на защитна дига на река наоколо до селото. През почивните дни на територията на Видинска област са получени общо 17 сигнала за оказване на помощ. Специализирани екипи са направили отводнявания на изби в селата Войница, Извор, Карбинци, Ружинци, Орешец, Буковец, Плешивец, Стакевци, Големаново, Медовница, Бело поле и градовете Кула и Белоградчик. Оказано е подпомагане и за подсилване на дигата в региона на село Рупци, осведомят от Областна дирекция на Министерство на вътрешните работи.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР