Близо 80 млн. лв. допълнително за възнагражденията в държавните висши

...
Близо 80 млн. лв. допълнително за възнагражденията в държавните висши
Коментари Харесай

Правителството осигури обещаните близо 80 млн. лв. на университетите

Близо 80 млн. лева в допълнение за възнагражденията в държавните висши учебни заведения обезпечава служебният кабинет.

Двете постановления за разпределяне на средствата, за които министър председателят Димитър Главчев пое ангажимент през миналата седмица пред Съвета на ректорите и синдикатите, са към този момент признати от Министерски съвет.

Служебният кабинет отпусна първо 39 млн. лева за уни хонорари, след това още 12 млн. за заплатите на администрацията, а по-късно разгласи и трети транш за малко над 40 млн. лева Така със задна дата - то 1 януари т.г. ще бъдат увеличени заплатите на всички заети в образователния развой с 290 лева Заплатите на неакадемичния състав ще бъдат увеличени с 200 лева

В позиция на висшите образователни заведения се споделя, че митингът не е само поради средствата, те упорстват за действителни ограничения, вдишване на задължения и тяхното осъществяване.

Още в петък първите 39 млн. лева са подредени от МОН по сметките на университетите. Повишенията ще обзет 33 държавни висши учебни заведения с 2086 асистенти и всички останали преподаватели, заемащи университетски длъжности в тях, прецизират от Министерския съвет. Средствата са разчетени със Закона за държавния бюджет на Република България за 2024 година, заради което на сегашния стадий няма спънка да се осъществя нарастване на възнагражденията на университетския състав от 1 януари 2024 година.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР