Близо 80 млн. лева за безплатни учебници за всички ученици

...
Близо 80 млн. лева за безплатни учебници за всички ученици
Коментари Харесай

Държавата отпуска близо 80 млн. лева за безплатни учебници за всички ученици

Близо 80 млн. лв. за безвъзмездни учебници за всички възпитаници от идната образователна година, оповестиха от държавна пресслужба.

Правителството утвърди 79 131 905 лева за обезпечаване на безвъзмездни учебници и образователни комплекти по общообразователните образователни предмети за всички възпитаници от VIII до XII клас. Те ще получават безплатно и достъп до електронно четимите учебници. Ще бъдат обезпечени и средства за учебници, образователни комплекти и за достъп до електронно четими учебници по образователните предмети майчин език, вяра и хореография за всички възпитаници от I до XII клас, които учат тези образователни предмети.

Това ще се случи от образователната 2024/2025 година. До в този момент се осигуряваха гратис познавателни книжки за децата от I до IV възрастова група и учебници, образователни комплекти и достъп до електронно четими учебници по общообразователните образователни предмети за учениците от I до VII клас.

Целта е по този метод да се даде еднакъв достъп до обучение на всички възпитаници и да се подсигурява достъпа им до качествено учебно обучение.

 

Следват всички решения, признати на днешното съвещание на Министерски съвет:

Децата до 14 година ще пътуват гратис в градския превоз

Правителството одобри промени в нормативни актове, свързани с безплатното пътешестване на децата и понижения в автобусния превоз, които влизат в действие от 1 февруари 2024 година

От 7 на 14 години се усилва възрастта на децата, които пътуват гратис с градския превоз. Запазва се правото на гратис пътешестване в междуселищния авто превоз до 7-годишна възраст. Децата от 7 до 14 навършени години ще пътуват с 50% понижение. Досега възрастовата граница за това понижение беше от 7 до 10 навършени години.

На 50% се усилва наложителното понижение от постоянната цена на картите за пенсионери и учащи, за градския превоз и междуселищните автобусни линии, което е обезпечено от държавния бюджет. Досега пониженията бяха сред 20 и 30% според от категорията и типа на пътешестване.

Добавена е нова група правоимащи жители – лица с увреждания с понижена продуктивност над 70,99%, които ще пътуват с минимално понижение от 25%. По данни от Министерството на здравеопазването към 2022 година има над 760 000 души в тази категория, които биха могли да се възползват от мярката.

Предвидено е воденето и на електронен указател на издадените абонаментни карти на обособените групи правоимащи. Към момента регистърът се води само на книжен притежател, което основава усложнения. Облекчава се процедурата по издаването на картите като нужната информация ще може бъде получавана и по длъжностен път.

За обезпечаване на транспортно обслужване на повече региони в страната и превъзмогване на обществената изолираност на популацията, се усилва броят на общините в планинските и гранични региони с обитаеми места, които подлежат на субсидиране за автобусни транспорти. Вече ще се субсидират три вместо две дневни транспортни връзки, сред селищата в слабонаселените планински и гранични региони.

Създава се Методика за метода на установяване и отчитане на обезщетенията и дотациите от държавния бюджет за транспорт на пасажери с авто превоз.

Целта на измененията е да се подсигурява финансовата непоклатимост на публичния превоз в общините и предприемането на промени за превръщането му в главен и наличен способ за напредване.

 

Правителството предлага опростяване и ускорение на процедурите за обезпечаване на фрагменти от трети страни

Правителството одобри Решение за предложение до Икономическия и обществен съвет за създаване на разбор на опциите за опростяване и ускорение на процедурите за обезпечаване на служащи и висококвалифицирани фрагменти от трети страни за потребностите на българския бизнес.

Решението е подбудено от събитието, че през последните години бизнесът в България все по-често алармира, че изпитва изострен дефицит на квалифицирана работна ръка.

Това постанова с изключение на обичайните способи за обезпечаване на квалифицирани фрагменти за пазара на труда (дуално образование, професионално обучение, курсове и др.), да бъдат проучени и опциите за привличане на служащи и експерти от трети страни.

 

Одобрена е актуализация на Картата на районните помощи на Република България

Със свое решение Министерският съвет утвърди техническо изменение в Картата на районните помощи на Република България за интервала 2022-2027 година.

Промяната е в резултат на оповестеното от Европейската комисия (ЕК) на 2 юни 2023 година Съобщение за резултатите от междинния обзор на картите на страните членки за интервала от 1 януари 2022 година до 31 декември 2027 година и за изменение на Насоките за районна държавна помощ за интервала 2022-2027 година и приложения I и IV към тях.

С изменението в Насоките се трансформира и опцията за пресмятане на бонус към главния интензитет на районна помощ за огромни предприятия в райони, които страдат от загуба на население. Предприятията в засегнатите райони ще могат да се възползват от по-високи стойности на помощ за вложения и районно развиване и ще се понижат рисковете от неточно правоприлагане.

На база статистическите данни от Евростат за интервала 2010-2019 година, Република България получи утвърждение от Европейската комисия за използването на
бонус в още 4 области. Общо 14 области у нас ще мога да употребяват от бонуси, каквито не бяха налични през предходния програмен интервал: Видин, Монтана, Враца, Ловеч, Плевен, Велико Търново, Габрово, Русе, Силистра, Търговище, Ямбол, Смолян, Кюстендил и Перник.

Промяната на Картата е авансово нотифицирана и утвърдена от Европейска комисия с решение С(2023) 6459 от 29.09.2023 година и ще се ползва от 01.01.2024 година до 31.12.2027 година

При утвърждение на Териториалните проекти за обективен преход от страна на Комисията ще се нотифицира изменение и за прибавяне на
бонус по линия на Фонда за обективен преход.

 

Одобрени са документите по трансакцията за издаване на облигации на интернационалните финансови пазари

Със свое протоколно решение Министерският съвет утвърди документите и отчета на министъра на финансите за резултатите от трансакцията за издаване на облигации на интернационалните финансови пазари, извършена на 06 ноември 2023 година

Страната ни сполучливо пласира двоен транш облигации на обща стойност 2,3 милиарда евро (4,50 милиарда лева). Трансакцията включва транш от 7,5-годишни облигации на стойност 1,30 милиарда евро и транш от 12,5-годишни облигации на стойност 1,00 милиарда евро.

Емитираните държавни скъпи бумаги са част от Глобалната средносрочна стратегия на Република България за издаване на облигации на интернационалните финансови пазари.

 

Правителството отпусна по 15 000 лв. еднократна помощ в поддръжка на фамилиите на починалите, в резултат на естествените бедствия през месец ноември в областите София и Варна

Правителството реши да отпусне еднократна финансова помощ от 15 000 лв. на законните наследници на двамата починали в резултат на естествените бедствия през месец ноември 2023 година в областите София и Варна.

Необходимите средства от общо 30 000 лв. са обезпечени от бюджета на Министерството на труда и обществената политика. Еднократните помощи ще бъдат изплатени от дирекция „ Социално подкрепяне “ по непрекъснат или сегашен адрес на починалите. По този метод ще се обезпечи спомагателна финансова поддръжка за техните фамилии.

 

С 31,4 млн. лева се усилват оптималните размери на уговорките и новите отговорности за разноски на Министерството на енергетиката

Министерският съвет одобри разпореждане, с което усили с 31 438 015 лева оптималните размери на уговорките за разноски и новите отговорности за разноски на Министерството на енергетиката, одобрени със Закона за държавния бюджет.

Към деветмесечието на 2023 година е открито превишение на тези стойности, което се дължи на следното: През м. декември 2022 година Министерският съвет утвърди спомагателни 450 млн. лева по бюджета на Министерството на енергетиката за финансиране на стратегии за обезщетения поради високите енергийни цени. Тези средства са употребявани и за финансиране на дефицита от целевите вноски на производители и вносители на електрическа енергия и природен газ, които се събират във фонд „ Сигурност на електроенергийната система " и се употребяват за погашение на обезщетения. Така на 3 април 2023 година, преди приемането на Закона за държавния бюджет за 2023 година, към фонда от Министерството на енергетиката са преведени 31 438 015 лева

 

Удължава се срокът на заема на „ Български пощи “ до момента в който Европейска комисия се произнесе по Плана за преструктуриране

Удължава се срокът на заема, който беше провиснал с утвърждението на Европейската комисия за излекуване на „ Български пощи “ ЕАД. Предоставянето на средствата беше обвързано със обвързване да бъде направен и утвърден от Европейската комисия План за преструктуриране на сдружението.

Заемът в размер на 50 млн. лева беше провиснал на 7 юли 2023 година за период от 6 месеца. На 31 юли 2023 година Министерството на превоза и известията изпрати първи вид на Плана за преструктуриране. След поредност от срещи и разисквания сега Европейска комисия преглежда на експертно равнище окончателния му тип.

Планът се чака да бъде показан на еврокомисарите при започване на 2024 година Необходимостта от софтуерно време за утвърждението му постанова промени в постановлението за заема. Предлага се срокът на заема да бъде продължен до 30 юни 2024 година

 

Одобрено е нарастване на капитала на „ Специализирана болница за рехабилитация –ВИТА “ ЕООД, гр. Велинград

Министерският съвет одобри Постановление за одобрение на промени по бюджета на Министерството на защитата за 2023 година по отношение на увеличение капитала на комерсиално сдружение и Решение за увеличение на капитала на „ Специализирана болница за рехабилитация ВИТА “ ЕООД, гр, Велинград.

С признатите актове се планува с предоставените средства в размер на. 2 249 800 лв. от бюджета на Министерство на защитата за 2023 година да се усили капиталът на „ Специализирана болница за рехабилитация – ВИТА “ ЕООД, гр. Велинград. Публичното дружество ще употребява обезпечените средства за осъществяване на неотложни ремонтни действия в двете лечебни бази на сдружението в гр. Велинград и гр. Поморие.

 

Одобрено е нарастване на капитала на Специализирана болница за рехабилитация „ Света Богородица “ ЕООД, с. Нареченски бани

Министерският съвет одобри Постановление за одобрение на промени по бюджета на Министерството на защитата за 2023 година по отношение на увеличение капитала на комерсиално сдружение и Решение за увеличение на капитала на Специализирана болница за рехабилитация „ Света Богородица “ ЕООД, с. Нареченски бани.

С признатите актове се планува с предоставените средства в размер на 500 000 лв. от бюджета на Министерство на защитата за 2023 година да се усили капиталът на Специализирана болница за рехабилитация „ Света Богородица “ ЕООД, с. Нареченски бани. Публичното дружество ще употребява обезпечените средства за осъществяване на ремонтни действия в лечебната база на сдружението.

 

Одобрени са промени по бюджета на Министерството на здравеопазването

Министерският съвет одобри Постановление за одобрение на промени по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2023 година по отношение на увеличение на капитала на комерсиално сдружение и план на Решение на Министерския съвет за увеличение на акционерното присъединяване на страната в капитала на " Университетска многопрофилна болница за интензивно лекуване „ Александровска “ ЕАД, посредством парична вноска в размер на 3 450 000 лв.. с Данък добавена стойност.

Средствата от нарастването на капитала ще се разходват за закупуване на нов уред за Еднофотонна емисионна томография/компютърна томография SPECT/CT заради нуждата от замяна на остарелия, който дава отклонения в работата си. Основните посоки, в които ще се употребява новият уред, са педиатрията и онкологията. Със закупуване на апаратурата в Клиниката по ядрена медицина ще се основат условия да продължи използването на високоспециализирани нуклеарно­медицински способи съгласно потребностите от диагностика, стадиране, следоперативен надзор, посттерапевтично наблюдаване и други при пациенти с разнообразни болести от цялата страна, като в същото време се обезпечи качествено лекуване и възобновяване на болните. Ще се основат условия на по-добра диагностика в региона на нефрологията и урологията за най-малките педиатричните пациенти.

Реализирането на инвестицията ще докара и до повече доходи, надлежно до възстановяване финансовото положение на лечебното заведение.

С друго държавно разпореждане се утвърждават промени по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2023 година по отношение на увеличение капитала на „ Университетска многопрофилна болница за интензивно лекуване и незабавна медицина Н.И. Пирогов " ЕАД /,,УМБАЛСМ Н.И. Пирогов “ ЕАД/.

С постановлението се утвърждават промени по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2023 година за спомагателни заплащания в частта на финансирането на бюджетното салдо за сметка на централния бюджет в размер до 2 187 490 лева за увеличение на капитала на „ УМБАЛСМ Н.И. Пирогов' “ ЕАД.

С решението се дава единодушие за увеличение на капитала на „ УМБАЛСМ Н.И. Пирогов “ ЕАД, с парична вноска. Увеличаването на капитала ще се извърши посредством издаване на до 2 187 490 броя нови поименни акции с номинална стойност един лев всяка.

Със средствата от нарастването ще се индексират цените по контракти за преустрояване, ремонтни действия, замяна на асансьори за Клиниката по урология към „ УМБАЛСМ „ Н.И. Пирогов “ ЕАД.

Министерският съвет одобри също Постановление за одобрение на промени по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2023 година по отношение на увеличение на капитала на комерсиално сдружение и план на Решение на Министерския съвет за увеличение на акционерното присъединяване на страната в капитала на „ Многопрофилна болница за интензивно лекуване „ Св. Пантелеймон “ – Ямбол “ АД, гр. Ямбол. посредством парична вноска в размер на 5 842 400 лв.. с Данък добавена стойност.

Средствата от нарастването на капитала ще се разходват за индексиране на цената на контракт. за построяването на новия болничен блок на Многопрофилна болница за интензивно лекуване „ Св. Пантелеймон “ – Ямбол “ АД. според Методика за изменение на цената на контракт за социална поръчка вследствие на инфлация.

 

Още над 1 млн. лева по четири национални стратегии в образованието

Още 10 36263 лева за обезпечаване на действия по 4 национални стратегии за развиване на образованието отпусна държавното управление. За обезпечаване на заместващи учители в интервала от юли до септември 202 3г. по Национален парк „ Без свободен час “ се обезпечават 342 614 лева Средствата ще бъдат разпределени сред в 352 учебни заведения и 79 детски градини.

По Национална стратегия „ Обучение за ИТ умения и кариера “ се отпускат 318 540 лева Целта е основаване на условия за осъществяване на софтуерно професионално обучение и образование в съдействие с университети и с работодатели от ИТ бранша. Към момента в две учебни заведения в Бургас (Професионалната гимназия по електротехника и електроника „ Константин Фотинов “) и Пловдив (Математическата гимназия „ Акад. Кирил Попов “) се организира образование по програмиране за придобиване на професионална подготовка по специалност „ Приложен програмист “ със 758 възпитаници от Х, XI и XII клас.

За Национален парк „ Профилактика и рехабилитация на педагогическите експерти “ средствата са в размер на 209 О 19 лева за 600 общински просветителни институции и 1 436 учители. Целта е възстановяване на здравословното положение и предварителна защита на рисковите обществено значими и професионални болести. на учителите.

Национална стратегия „ Професионално обучение и образование " се финансира с спомагателни 163 388 лева, които ще бъдат финансирани 7 общински професионални гимназии и междинни учебни заведения. Това са: Средно учебно заведение „ Владимир Комаров “ във Велико Търново, СУ „ Христо Ботев “ и ПГ „ Васил Левски “ във Враца, СУ „ Отец Паисий в Кърджали “, столичното 97 СУ „ Братя Миладинови “, Средно учебно заведение „ Васил Левски “ в Стара Загора, русенската професионална гимназия по селско стопанство „ К.А.Тимирязев “. В тях ще бъде осъвременена просветителната среда за професионално обучение и учениците ще имат опция да работят с най-новото техническо съоръжение и да получават професионални компетентности в действителни трудови условия.

Две учебни заведения (СУ „ Отец Паисий “ във Враца и СУ „ Васил Левски “ в Кула) ще получат общо 2 702 лева за разработването/актуализирането на типови образователни проекти, образователни стратегии и национални изпитни стратегии за специалностите от специалности по професионални посоки от Списъка на специалностите за професионално обучение и образование.

 

Още 2 212 542 лева за рационализация на професионални гимназии

Допълнителни 2 212 542 лева за възстановяване на материално-техническата база на професионални гимназии в разнообразни области на страната утвърди държавното управление. Средствата ще оказват помощ за обновяването и модернизирането на районната просветителна инфраструктура в. България, което започва по Оперативна стратегия,,Региони в напредък “ 2014-2020 година

Средствата в размер на 110 967 966 лева безплатно финансиране по · оперативната стратегия предоставиха опция на Министерството на образованието и науката да стартира модернизацията на 103 учебни заведения в Северозападен, Северен централен, Североизточен, Югоизточен, Южен централен и Югозападен региони, както и в София-град.

В процеса на осъществяване на дейностите по тяхното възобновяване се откри дефицит на средства за осъществяването на ремонтите.

Одобреното от държавното управление в допълнение финансиране ще разреши постройките и на тези гимназии да придобият нов образ, който ще способства за повишение привлекателността и качеството на професионалното обучение и образование в страната.

 

Осигуряват се средства за учебен превоз на възпитаници с предоставена краткотрайна протекция от Украйна

Финансова помощ за възпитаници с предоставена краткотрайна протекция от У последна, които се образоват в български учебни заведения, обезпечи държавното управление. Средствата са в размер на 108 400 лева и ще бъдат преведени по бюджетите на общини за 2023 година

С поддръжката ще се провежда транспорт от местата на настаняване до учебните заведения и назад за интервала 01.12.2023 - 30.06.2024 година

Причината за отпущането на помощта е, че фамилиите с предоставена краткотрайна протекция са настанени главно по хотели в курортите на Черноморието, където има дефицит тук-там в просветителните институции. В областите Бургас и Варна са съсредоточени максимален брой деца и възпитаници от такива фамилии.

Ученици с предоставена краткотрайна протекция на територията на Варна и Бургас - в с. Свети Влас, гр. Несебър, с. Равда и с. Ахелой, са признати във всички учебни заведения, в които физическата среда разрешава. Поради тази причина възпитаници с предоставена краткотрайна протекция са записани в по-отдалечени учебни заведения.

За да се подсигурява правото им на достъп до обучение на учебните заведения ще се обезпечат спомагателни средства за образуване на превоз от местата на настаняване до учебните заведения и назад.

 

Правителството утвърди вътрешнокомпенсирани промени на разноски по бюджета на МИИ

Правителството утвърди вътрешнокомпенсирани промени на одобрените разноски по бюджета на Министерство на стопанската система и промишлеността за 2023 година

С измененията ще се обезпечи нарастване на средствата по Политика в региона на устойчивото икономическо развиване и конкурентоспособност, бюджетна стратегия,,Преструктуриране и дейно ръководство на държавната благосъстоятелност “. Измененията ще доведат и до понижение на одобрените разноски по Политика в региона на ефикасното външноикономическо съдействие, бюджетна стратегия „ Реализация на експортния капацитет и присъединяване в комерсиалната политика на Европейския съюз ".

Целта е компенсиране на осъществен все още дефицит и реализиране на сходство сред планувани и нужни за реализиране на задачите на политиките и стратегиите разноски.

 

Правителството утвърди спомагателни разноски по бюджета на Министерство на стопанската система и промишлеността за 2023 година

Правителството утвърди спомагателни разноски по бюджета на Министерство на стопанската система и промишлеността за 2023 година Средствата са за предплатени заплащания по публични поръчки за доставка на съоръжение и софтуери за привеждане на осведомителната и информационната инфраструктура на Българския институт по метрология в сходство с Европейското и национално законодателство.

Допълнителните разноски ще бъдат обезпечени за сметка на преструктуриране на разноски по централния бюджет за 2023 година

С приемането на постановлението ще се подсигурява осъществяването на политиките в региона на „ Устойчиво икономическо развиване и конкурентоспособност “, бюджетна програма), инфраструктура по качество в поддръжка развиването на стопанската система " по бюджета на Министерство на стопанската система и промишлеността за 2023 година

 

Правителството утвърди изплащането на 122 900 лева на потърпевши от забавено правораздаване

Допълнителни разноски в размер на 122 900 лв.. по бюджета на Министерството на правораздаването бяха утвърдени през днешния ден от Министерския съвет. Сумата е предопределена за възобновяване на направените от министерството разноски по погашение на компенсации на жители и юридически лица, потърпевши от постепенно правораздаване. Това е общият размер на сумата, изплатена от 1 октомври 2023 година до 6 декември 2023 година от бюджета на Министерството на правораздаването.

Изплащането на компенсации за вреди от постепенно правораздаване се прави по реда на Глава трета „ а " от Закона за правосъдната власт. Заявления против актове, дейности или бездействия на органите на правосъдната власт, с които се нарушава правото на разглеждане и решение на делото в рационален период, могат да подават страни по завършени цивилен, административни и наказателни производства, както и обвинени, потърпевши или ощетени юридически лица по прекъснати досъдебни производства.

 

Министерският съвет утвърди спомагателни разноски по бюджета на Министерство на правосъдието за местата за отнемане от независимост и за обезпечаване на правна помощ

Министерският съвет утвърди в допълнение финансиране от 10 053 700 лв. по бюджета на Министерството на правораздаването за 2023 година за застраховане на издръжката на местата за отнемане от независимост и за обезпечаване на активността по даване на правна помощ по Закона за правната помощ.

Сумата ще бъде обезпечена за сметка на преструктуриране на разноски и/или прехвърляния по централния бюджет за 2023 година

 

Одобрени са спомагателни средства по програмата за деца с изявени способности

Министерският съвет одобри Постановление за одобрение на спомагателни разходи/трансфери за 2023 година за погашение на стипендии и на еднократно финансово подкрепяне по Програмата на ограниченията за протекция на деца с изявени способности от държавни, общински и частни учебни заведения през 2023 година, призната с Постановление № 175 на Министерския съвет от 2023 година

С постановлението се предлага да бъдат обезпечени средства за погашение на стипендии и на еднократно финансово подкрепяне на възпитаници от учебните заведения по културата и изкуствата към Министерството на културата и на възпитаници от общински и частни учебни заведения, които са придобили право на стипендия по Програмата на ограниченията за протекция на деца с изявени способности през 2023 година.

Средствата са в размер на 296 145 лв., като:

276 915 лв., са предопределени за погашение на стипендии и еднократно финансово подкрепяне на учениците от учебните заведения по изкуствата и по културата към Министерството на културата;

17 550 лв. са предопределени за погашение на стипендия на възпитаници от общински учебни заведения.

Необходимите средства за погашение на стипендиите, посочени в член 1 от плана на разпореждане, са в границите на разчетените за тази активност, в централния бюджет средства за 2023 година

Целта на оферти план на разпореждане е обезпечаването на средства за реализиране на финансово подкрепяне на децата с изявени способности за разширение на опциите им за изява и насърчаване на развиването на техните креативен заложби.

 

Одобрени са спомагателни разноски по бюджета на Министерство на нововъведенията и растежа

Министерският съвет одобри Постановление за одобрение на спомагателни разноски по бюджета на Министерство на нововъведенията и растежа за 2023 година

С предвиждането на в допълнение финансиране за 2023 година в размер до 1 633 145лв. ще се обезпечи бюджетен запас, общият размер на който ще разреши да бъде заплатена цялостната вноска на България към Фонда на НАТО за нововъведения за 2023 година

Фондът на НАТО за нововъведения (NAТО Innovation Fund) се основава за да дава вложения в участващите страни. Той ще бъде финансиран от участниците на доброволна основа и ще бъде с дълготрайност на деяние от 15 години. Фондът ще бъде структуриран по този начин, че да обезпечава вложения във високотехнологични стартъпи, които имат капацитет за приложение в сигурността и защитата.

Размерът на финансовите средства се чака да бъде към 1 милиарда евро за общ интервал от 15 години. Фондът ще може да дава директни вложения в участващите страни. Предвижда се и опция за основаване на обособени суб-фондове, в които да вземат участие няколко заинтригувани съдружника или сътрудници (ЕС, промишленост, страни­партньори).

 

Увеличават се опциите за присъединяване на български компании и научни организации в спомагателните стратегии и действия на Европейската галактическа организация

Министерският съвет одобри Постановление за одобрение на спомагателни разноски по бюджета на Министерство на нововъведенията и растежа за 2023 година

Република България извършва съглашения за съдействие с Европейската галактическа организация (ЕКА) със статут на Европейска кооперираща страна, като първото от тях е подписано на 8 април 2015 година, а второто е подписано на 15 февруари 2022 година

Целта на Споразуменията е да се увеличи готовността на българския галактически бранш за пълноценно присъединяване в галактическите действия и начинания на Европейския съюз, изпълнявани от ЕКА, както и за използването на галактическите технологии в страните членки.

Участието на България в Споразумението обезпечава и достъп до младежките стратегии на ЕКА за магистри и стипендианти, както и благоприятни условия за присъединяване във взаимния продан на специалисти, научна и техническа информация, данни и артикули от съвместен интерес в региона на галактическата просвета, технологиите и приложенията.

С плануваното в допълнение финансиране за 2023 година в размер на 982 128 лева (502 153,92 €) за увеличение на вноската на Република България към Европейската галактическа организация ще се обезпечи по-голям брой български предприятия и научни организации да могат да подават планови оферти.

Също по този начин ще се усилят опциите за присъединяване на българските компании и научни организации в спомагателните стратегии и действия на ЕКА и ще се форсира процесът за прекосяване към идващ стадий на съдействие сред България в ЕКА - към Асоциирано участие.

 

Правителството утвърди близо 500 хиляди лв. по насърчителна мярка за създаване на пътна инфраструктура в община Марица

Министерският съвет одобри Решение за одобрение на финансирането на обществена общинска инфраструктура по реда на Закона за поощряване на вложенията (ЗНИ).

От бюджета на Министерството на нововъведенията и растежа за 2023 година на Община Марица ще се дават средства в размер до 450 284 лева с Данък добавена стойност за създаване на детайли на общинска пътна инфраструктура:,,Обслужващ път в ПИ 61412.14.205 (стар), ПИ 61412.14.32 (стар), ПИ 61412.14 (нов), с. Радиново, околност Тузли, община Марица ".

Инфраструктурата се построява по отношение на осъществяването на сертифицирания по ЗНИ капиталов план „ Разширяване на логистична база „ Технолинк Парк 2 " в с. Радиново, община Марица на „ Интерлинк Груп " АД. Инвестицията по плана е в размер на 7.5 млн. лева

С построяването на техническата инфраструктура ще се обезпечи директен, бърз и елементарен достъп на товарните коли и ремаркета до основния път, свързващ с. Радиново с Голямоконарско шосе и с пътната връзка на автомагистрала " Тракия ".

Изграждането и усъвършенстването на пътната и техническа инфраструктура се явява фактор от изключителна значимост за улеснение действието на предприятията, придвижването на служащите и чиновниците в зоната, жителите на община Марица и изключително за привличане на нови вложения в района, което способства и за устойчивото развиване на общината и има мощен обществен резултат.

Новоизградената техническа инфраструктура ще обслужва и други ползватели: „ Винтерхалдер България " ЕООД, " Викинг Лайф-Сейвинг Екуипмънт Продъкшън БГ “ ЕООД, Шенкер ЕООД, " Оикс ЛОДЖИСТИКС " ООД,,,Чиполино " ЕООД, „ Логистика Марица " ЕООД,,,ЛМ ПРОПЪРТИС " ЕООД и всички бъдещи вложители и всички съществуващи и евентуални физически/юридически лица при равни и недискриминационни условия.

 

Правителството се разпореди с парцели

Правителството учреди възмездно сервитут върху поземлени парцели в горски територии - обществена държавна благосъстоятелност. Те са ситуирани в региона на активност на Териториално отделение „ Държавно ловно стопанство Женда “ към Държавно дружество „ Южноцентрално държавно дружество “ - Смолян. Общата повърхност на сервитутната зона е 7,400 дка в землището на село Горна цитадела, община Кърджали, област Кърджали и се учредява в интерес на Община Кърджали безсрочно. По този метод се обезпечава построяването и обслужването на кабели и други проводи на линейна техническа инфраструктура - електроинсталации за осветяване, мълниезащита и видеонаблюдение, в това число на прилежащите към тях уреди, за обект: „ Експониране и социализация, консервация, реституция и архитектурно-строителни работи на археологически комплекс „ Перперикон “, община Кърджали “. Решението е в сходство със Закона за горите, с който се позволява строителство в горски територии - държавна благосъстоятелност.

Правителството промени безплатно предназначението на поземлени парцели в горска територия - обществена държавна благосъстоятелност. Имотите са предоставени за ръководство на Министерство на защитата за осъществяване на функционалностите му и за националната сигурност и защитата на страната. Площта е 85,405 дка в землището на село Мокрен, община Котел и се трансформира предназначението в интерес на Министерството на защитата. По този метод се обезпечава построяването на обект, обвързван с националната сигурност и защитата на страната -,,Полеви склад за предпазване на муниции и път за достъп, част от Полигон Ново село, България ". Решението е в сходство със Закона за горите, с който се позволява смяна на предназначението на поземлени парцели в горска територия - държавна благосъстоятелност.

 

Одобрен е план на Споразумение за даване на консултантски услуги сред Министерство на регионалното развитие и Международната банка за възобновяване и развиване за дейно използване на интегрирания териториален метод

Правителството утвърди план на Споразумение за даване на консултантски услуги сред Министерството на районното развиване и благоустройството и Международната банка за възобновяване и развиване за осъществяване на план „ Подкрепа за дейно използване на интегрирания териториален метод и на политиките от секторите на намеса на ПРР ", финансиран от Програма „ Развитие на районите " 2021-2027.

Споразумението включва действия за внедряване на новаторски екосистемен метод, ориентиран към трансфер на познания по използване на политиките и по-голяма ресурсна успеваемост и резултатност при реализация на планове, достъп до осведомителни запаси и нараснал потенциал на заинтригуваните страни за реализация на планове в районното развиване. Основната цел е надграждане на потенциала на централно, районно и локално равнище посредством реализация на план, който включва създаване на тематични материали за образование по тематики за резистентност и интегрирано развиване. Те ще бъдат предоставени посредством осъществяване на стратегия за създаване на потенциал, основана на събития, за локални и районни заинтригувани страни.

Дейностите по плана са структурирани в два съставния елемент. Първият включва в началото и междинно социологическо изследване за оценка на положението на осведоменост, потенциал и задоволеност на съответните заинтригувани страни. Вторият съставен елемент ще бъде първа фаза на даване на тематичната стратегия за създаване на потенциал.

С решението държавното управление упълномощава министъра на районното развиване и благоустройството да организира договарянията и да подпише съглашението и дава единодушие то да влезе в действие от датата на неговото сключване.

 

Министерският съвет утвърди план на Административно съглашение сред Съвместното дружество „ Интегрални схеми " и Министерството на нововъведенията и растежа за развиване

Министерският съвет на Република България одобри решение, с което утвърди план на Административно съглашение сред Съвместното дружество „ Интегрални схеми " и Министерството на нововъведенията и растежа на Република България, въз основа на член 1, параграф 1 и член 12, параграф 2 от Регламент № 2021/2085 за основаване на взаимните предприятия в границите на „ Хоризонт Европа " и анулация на Регламенти (ЕО) № 219/2007, (ЕС) № 557/2014, (ЕС) № 558/2014, (ЕС) № 559/2014, (ЕС) № 560/2014, (ЕС) № 561/2014 и (ЕС) № 642/2014, като основа за водене на договаряния.

Участието на Република България в самодейностите по Европейския законодателен акт за интегралните схеми (EU Chips Act) чрез Съвместното дружество „ Интегрални схеми “ ще ускори конкурентоспособността и устойчивостта на страната ни в региона на полупроводниковите технологии и достижения и ще спомогне за реализирането на двойния дигитален и зелен преход.

България има отдавнашни обичаи в региона на микроелектрониката - мощна научна база и новаторски предприятия. Също по този начин има капацитет да развие европейски хъб за гении в региона на микроелектрониката и полупроводниковите технологии и по този метод да се утвърди като капиталова дестинация в региона на интегралните схеми.

В сходство със своята визия, Министерството на нововъведенията и растежа работи по три съществени целта. Първият е построяването на предприемаческа и стартъп екосистема, която да промени лицето на България. Вторият е България да се трансформира в място, където се основават артикули и услуги с висока добавена стойност посредством научна и развойна активност, които да притеглят високотехнологични вложения. Третият е България да стане иновационния хъб за Югоизточна Европа и да поведе новата вълна нововъведения.

В тази връзка дейната ни роля във водещите начинания на Европа като Chips Act, подкрепящи основни технологии и нововъведения е значим знак за осъществяване на поставените от нас цели и цели. Участието в европейските партньорства е основна крачка точно към одобряването ни като страна с капацитет за дълбокотехнологични нововъведения.

 

Одобрена е позицията на страната ни за неофициален видеоконферентен диалог на министрите на стопанската система и финансите на държавите-членки на Европейски Съюз

Със свое решение държавното управление утвърди позицията на страната ни за присъединяване в неофициален видеоконферентен диалог на министрите на стопанската система и финансите на страните - членки на Европейски Съюз, който ще се организира на 20 декември 2023 година

В рамките на срещата се чака участниците да реализират общ метод по пакета от законодателни актове по отношение на промяната на рамката за фискално ръководство на Европейски Съюз.

Както и досега, България поддържа позицията, че фискалните правила следва да регистрират хетерогенността на фискалните позиции, равнището на обществения дълг и икономическите провокации пред обособените страни членки. Според страната ни би трябвало да се прави ясно разграничаване в третирането на страните членки с дълг и недостиг надлежно под 60% и 3% от Брутният вътрешен продукт и тези, които не съблюдават разпоредбите. В този смисъл новата фискална рамка следва да дава опция за поддръжка на вложенията, изключително в конвертиращите стопански системи, и опцията да се употребява наличното фискално пространство от страните, спазващи фискалните правила, като в същото време се резервира средносрочната и дълготрайната резистентност на обществените им финанси.

 

Правителството утвърди спомагателни разноски по бюджета на Министерството на външните работи

Министерският съвет утвърди със свое разпореждане спомагателни разноски по бюджета на Министерството на външните работи за 2023 година в размер на 1 709 873 лв., чрез

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР